MEĐU IZMEĐU

ROBOT OD SLUZI SPASAVA

204 pregleda
Screenshot Youtube

Sadrži magnetske čestice tako da se njome pomoću spoljnih magneta može manipulisati da putuje, rotira ili oblikuje oblike nalik na slova O i C.

Kineski naučnici stvorili su robote od magnetske sluzi slične kremi koji se mogu kretati kroz uske prolaze, hvatati predmete, premeštati, popravljati pokvarene strujna kola i, čak, se oblikovati u telu da bi obavljali zadatke kao što je vađenje opasnih predmeta koje su ljudi slučajno progutali.Već neko vreme postoje roboti koji uspešno pronalaze i drže predmete i oni koji se mogu provlačiti kroz tesne prostore, no malo je onih koji mogu učiniti oboje.

„Prvo ga možete izdužiti u velikoj meri tako da izgleda kao tekućina. Zatim ga možete kotrljati kao ruku hobotnice da nešto nosite”, rekao je za New Scientist glavni autor studije Li Žang s Kineskog univerziteta u Hong Kongu. On i kolege si pomešali čestice neodimijskog magneta s boraksom, uobičajenim kućnim deterdžentom, i polivinil alkoholom, vrstom smole, da bi stvorili sluz koja se može kontrolisati. Sluz sadrži magnetske čestice tako da se njome pomoću spoljnih magneta može manipulisati da putuje, rotira ili oblikuje oblike nalik na slova O i C. Svojoj kreaciji su dodali jedinjenje koje oblaže magnetske čestice da bi bile netoksične u ljudskom telu. Robot se, takođe, može obaviti oko bakarne žice, čak se sam isceliti, odnosno ponovo povezati u celinu nakon što je izrezan na komade.

Novostvorena magnetna mrlja tamne boje na društvenim se mrežama upoređuje sa želatinastom tvari iz Diznijevog naučnofantastičnog filma iz 1997. godine. Jedni je opisuju kao magnetno govno, a drugi kao samoisceljujuću supstancu iz Terminatora 2”.Može proći kroz tanke otvore i pronalaziti malene predmete. U studiji objavljenoj u recenziranom časopisu Advanced Functional Materialspredstavljen je kao magnetski robot od sluzi”.

Sluzi za sada nedostaje autonomija. Naučnici su sluzavog robota testirali u brojnim situacija, između ostalog da se kreće kroz male otvore i da pronalazi i okružuje izgubljene baterije u veštačkom želucu. Međutim, pre nego što počnu da koriste telu stvarne osobe, moraće da smisle kako da ga prate. Pogledajte video-snimak: https://www.youtube.com/watch?v=tKOsJo78KFA

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar