MEĐU IZMEĐU

ROBOT OD ŽABLJIH ĆELIJA

236 pregleda

„Ovo su neobične žive mašine. Nisu ni tradicionalni roboti, niti životinje. To je potpuno novi oblik postojanja – živi organizam koji može da se programira, kaže Džošua Bongard.

 Naučnici u SAD tvrde da su napravili zombi robote od reanimiranih žabljih ćelija, čime su stvorili žive organizme nikada pre viđene koji mogu da obavljaju izuzetno delikatne i važne zadatke, a da se pritom samooporavljaju. Milimetarski ksenoboti osmišljeni su na superkompjuteru koristeći evolutivni algoritam koji je napravio hiljade različitih dizajnova.

Ksenoboti su napravljeni od matičnih ćelija prikupljnih iz embriona afričkih žaba, i to vrste Xenopus laevis. Mogu da obavljaju brojne zadatke – od izuzetno preciznog nošenja lekova u obolele ili problematične delove ljudskog tela, preko čišćenja toksičnog otpada nakon curenja ili radioaktivne katastrofe, pa sve do sakupljanja mikroplastike u svetskim okeanima.

„Ovo su neobične žive mašine. Nisu ni tradicionalni roboti, niti životinje. To je potpuno novi oblik postojanja – živi organizam koji može da se programira”, kaže Džošua Bongard, kompjuterski naučnik i stručnjak za robotiku na Univerzitetu u Vermontu. Ovi ksenoboti su potpuno biorazgradivi, pokreću se na lipide i proteine i žive oko nedelju dana, pre nego što se ponovo postaju mrtve ćelije žablje kože, koje formiraju strukturu botova, a kontrakcije srčanih ćelija daju snagu kojom se pokreću.

Dok tim priznaje da ovakva tehnologija može da ima neke nepredviđene posledice, poput razvoja izuzetno preciznog biooružja, stručnjaci objašnjavaju da je ovo još jedan korak ka rešavanju „morfogenetičke šifre“, po kojoj veruju da su svi živi organizmi u univerzumu organizovani. Ukoliko bi uspeli da dešifruju ovu šifru tvrde da bi to bio ogroman skok u velikom broju različitih polja, od zaštite životne sredine do medicine.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar