MEĐU IZMEĐU

ROBOT-PAS SA AUTOMATOM

263 pregleda
Ilustracija

Ruski preduzetnik na kineskog robotskog psa pričvrstio oružje ruskih specijalaca i objavio video kako puca.

U vreme kada se autonomni dronovi koriste za ciljanje terorista, a američka vojska ima vlastitog psa robota naoružanog snajperskom puškom, ovaj video je podsetnik da je ta vrsta oružja već stvarnost i u civilnoj upotrebi. Video robotskog psa koji otvara vatru iz automatskog oružja postavljenog na njegova leđa objavljen je na Youtube-u, no tek sad su ga otkrili vodeći mediji. Još u martu objavio ga je ruski preduzetnik, a obzirom na to što prikazuje nagovešćuje kako bi se roboti u budućnosti mogli koristiti u sukobima.

Aleksander Atamanov, osnivač ruskog preduzeća koje proizvodi hoverbike vozila, koristio dogbota UnitreeYushu, čija je cena oko 3.000 dolara na internetu. Snimio je robota kako puca iz ruskog automatskog oružja ruske proizvodnje tipa PP-19 Vityaz, kalibra 9 milimetara, koje koriste ruske specijalne jedinice (ekvivalent nemačkom Heckler&Koch MP5).UnitreeYushu robot, takođe, ima čičak-trake na svojim stranama, a ruska zastava se vidi levom boku. Robot ima problema s trzanjem puške, svaki put kad opali mora ponovo da uspostavi u ravnotežu.

Atamanov je na svojem Facebook profilu objavio i sliku koja prikazuje naizgled istog robota, ali ovaj put dok drži šoljicu kafe umesto oružja. Dotični, inače, živi u Njujorku, ima diplomu inženjera i prava i magisterijum iz upravljanja inovacijskim procesima, a sebe naziva pionirom i vodećim međunarodnim stručnjakom u području tehnologije ličnog vazduhoplovstva”, prema podacima na njegovom LinkedIn profilu. Pogledajte video-zapis: https://www.youtube.com/watch?v=5VygwTBgph4.

(Ilustracija Aleksander Atamanov/Youtube)

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar