MEĐU IZMEĐU

ROBOT UBIJA SVOJE ŽRTVE

113 pregleda
Getty Images

Istraživači sa Univerziteta Heriot-Vot u Edinburgu pobednosno su objavili da su stvorili robota kojeg pokreće veštačka inteligencija, a naučen je da smrtnonosnim laserom uklanja svoje žrtve neverovatnom preciznošću.Iako bi se neko mogao pitati, predstavljaju li ti uređaji prvi korak ka apokliptičnom svetu u kojem će roboti ubijati ljude – možete biti mirni. AI robot naučen je da ubija insekte.

Ako možete ubiti insekta, možete ubiti bilo kojeg napasnika, izjavio je rukovodilac projekta Ildar Rahmatulin.Princip je, zapravo, veoma jednostavan. Uređaj se sastoji od sićušnog računara, dve kamere i 1.600 milivatnoog lasera. Kamere u kombinaciji s računarom koriste mašinski vid” da bi uočile i identifikovale, a potom i eliminisale insekta.Prema testovima koje su dosad sproveli, ovo bi moglo biti ekološki prihvatljivije rešenje od hemijskih sredstava. No, naučnici koji stoje iza pomenutog robota ističu da još postoji prostora za poboljšanje.

Tako je sledeće na redu naučiti robota da cilja tačno određeni deo insekta. Tačnije njegov abdomen, da bi bili sigurni da je zaista eliminisan.Ako ste se obradovali kako biste uskoro u svom domu mogli imati robota terminatora, moramo vas razočarati.Iako bi, u teoriji, robot mogao funkcionisati i u kućnom okruženju, Rahmatulin to još ne preporučuje. Naime, laser koji se koristi mogao bi izazvati ozbiljna oštećenja vida. Dok naučnici ne reše taj problemčić, svi oni koji imaju nevolje sa insektima moraće da se okrenu tradicionalnim sredstvima.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar