MEĐU IZMEĐU

ROBOT ZA AUTISTIČNE

127 pregleda

Profesorka psihologije Ketrin So izumela je robota koji pomaže deci s autizmom da razviju socijalne veštine.Robot je nasato u okviru programa koji su podržale nevladine organizacije i škole u Hong Kongu. Upotrebljiv je za decu sa autizmom od tri do 18 godina, a pomaže im da se nose sa svakodnevnim izazovima i problemima, među kojima su konflikt i maltretiranje.

So, koja je profesorka na Kineskom univerzitetu Hong Kong, za agenciju Rojters je izjavila da se pomenuti program primenjuje od 2015. godine kod više od 1.200 dece.Osobe sa autizmom su manje motivisane za interakciju s drugim ljudima i hipersenzitivne su na okruženje u kojem žive. Zbog toga koristimo robote koji ih podučavaju socijalnim veštinama, a sve u cilju da smanjimo njihovu anksioznost”, obrazložila je naučnica.

Roboti se igraju s decom i tako ih podstiču na verbalnu interakciju. Tokom edukacije se koriste dva robota koja deci pomažu da shvate razliku između primerenog i neprimerenog ponašanja.Pomoć robota koristi i jedna petogodišnjakinja čija majka tvrdi da je nakon sedam meseci njena kćerka unapriedila socijalne veštine.Nakon edukacije pomoću robota decu ohrabruju da koriste veštine, a sve uz podršku mentora, prenosi Rojters.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar