МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РОБОТ ЗА АУТИСТИЧНЕ

Screenshot YouTube/PressTV

Професорка психологије Кетрин Со изумела је робота који помаже деци с аутизмом да развију социјалне вештине. Робот је насато у оквиру програма који су подржале невладине организације и школе у Хонг Kонгу. Употребљив је за децу са аутизмом од три до 18 година, а помаже им да се носе са свакодневним изазовима и проблемима, међу којима су конфликт и малтретирање.

Со, која је професорка на Kинеском универзитету Хонг Kонг, за агенцију Ројтерс је изјавила да се поменути програм примењује од 2015. године код више од 1.200 деце.Особе са аутизмом су мање мотивисане за интеракцију с другим људима и хиперсензитивне су на окружење у којем живе. Због тога користимо роботе који их подучавају социјалним вештинама, а све у циљу да смањимо њихову анксиозност”, образложила је научница.

Роботи се играју с децом и тако их подстичу на вербалну интеракцију. Током едукације се користе два робота која деци помажу да схвате разлику између примереног и непримереног понашања. Помоћ робота користи и једна петогодишњакиња чија мајка тврди да је након седам месеци њена кћерка унаприедила социјалне вештине. Након едукације помоћу робота децу охрабрују да користе вештине, а све уз подршку ментора, преноси Ројтерс.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар