MEĐU IZMEĐU

ROBOTI S LJUDSKOM KOŽOM

174 pregleda
Shoji Takeuchi

Naučnici su osmislili kožu za mehanička tela od čovekovih ćelija.

Nakon mnogih romana i filmova naučne fantastike u kojima su se prikazivala mehanička bića što potpuno nalikuju ljudima, ideja o takvim vrstama robota nas je decenijama istovremeno fascinirala i plašila.Sada smo, zahvaljujući napretku znanosti, bliže nego ikad tome da roboti izgledaju poput ljudi. Naime, stručnjaci su osmislili kožu za mehanička tela od ljudskih ćelija. Mada izgleda pomalo ljigavo, ona je vodootporna, može zaceliti i ima teksturu poput naše.Mislim da je živa koža savršeno rešenje da se robotima podari izgled i dodir živih bića jer je to potpuno isti materijal koji prekriva naša tela”, kaže inženjer Šođi Takeuči sa Univerziteta Tokio.

Uspešnosu obložili trozglobni, funkcionalni prst robota prototipom kože iz laboratoriju.Prst izgleda vlažno jer dolazi ravno iz posude za kulturu ćelija. Budući da ga pokreće električni motor, zanimljivo je čuti mehaničke zvuke u prstu koji izgledaju kao pravi”, Takeučijeve reči prenosi Science Alert. Naučnici su i ranije pokušali na robote da stave pravu kožu, no nailazili su na probleme. Stoga su japanski pokušali s drugim pristupom – stvaranjem kože koja se sama oblikuje na uređaju.Teško je rezati, zalepiti ili zašiti ekvivalent kože bez oštećenja mekog, krhkog tkiva. Umesto toga, umočili smo robotsku strukturu u rastvor kolagena i ćelija dermalnih fibroblasta, uobičajene ćelije vezivnog tkiva kože”, piše u studiji.

Zatim su temeljni sloj obložili epidermalnim ćerlijama, glavnom komponentom našeg spoljašnjegg sloja kože. Bez ovoga, tkivo ne bi bilo vodootporno. Iako je pomalo ljigavi materijal mogao podneti ponavljano rastezanje i skupljanje pokreta robotskih prstiju, ipak je mnogo slabiji od ljudske kože. Naučnici smatraju da to mogu popraviti većom koncentracijom kolagena u početnom rastvoru i dužim sazrevanjem ćelija.

Zanimljivo je da se ova veštačka koža može izlečiti zavojem od kolagena, koji ćelije uzimaju i integrišu u svoj sistem da bi popravile oštećenja.Iako se radi o neverovatnim rezultatima, tkivo uzgajeno u laboratoriji još je vrlo ograničeno. Ne može dugo opstati van hranljivog rastvora jer, baš kao naša koža, zahteva konstantnu opskrbu vodom da se ne bi osušilo.U budućim istraživanjima trebalo bi postaviti kanale unutar i ispod dermisa koji oponašaju krvne sudove da bismo tkivo opskrbili vodom i integrisati žlezde znojnice u ekvivalent kože, napisali su istraživači predlažući dodavanje živaca i senzora da bi veštačka koža mogla imati više funkcija, baš kao naša.Iznenađeni smo koliko se tkivo dobro prilagodilo površini robota. No ovo istraživanje je tek prvi korak ka stvaranju robota koji su potpuno prekrivenih živom kožom, zaključio je Takeuči.Istraživanje pod naslovom Living skin on a robotobjavljeno je u časopisu Matter.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar