MEĐU IZMEĐU

ROGOVI SVE TANJI I MANJI

221 pregleda
EPA

Rogovi nosoroga svih vrsta postupno su se skratili i suzili u posljednjih sto godina, a uzrok tome isključivo je čovjek, odnosno lov, utvrdili su znanstvenici. Nosorozi su ranije bili trofejni ulov, a od 2007. u porastu je krivolov zbog toga što se u tradicionalnoj azijskoj medicini koriste njihovi rogovi. Rezultati istraživanja stručnjaka s Kembridža, objavljeni u časopisu People And Nature, temelje se na analizama fotografija nosoroga u poslednjih 140 godina.

Naučnici veruju da učestali lov na nosoroge s većim rogovima znači da su preživeli oni s manje impresivnim rogovima, a sada svoje genetske karakteristike prenose novim generacijama. Nosorozi su verovatno najteži za istraživanje u prirodi zbog sigurnosnih razloga. I zato smo zbilja uzbuđeni što smo mogli putem fotografija dokazati da su im se rogovi s vremenom smanjili”, kazao je Oskar Vilson, glavni autor istraživanja. Nosorozi su rogove razvili s razlogom, neke vrste da dohvate hranu, druge da se odbrane od predatora pa smatramo da bi život s manjim rogovima mogao naštetiti njihovom opstanku.”

Istraživači su izmerili rogove 80 nosoroga, fotografisanih od 1886. do 2018. godine. Radilo se o pet vrsta – belom, crnom, indijskom, javanskom i sumatranskom. Proučavali su fotografije nosoroga koje su ubili lovci, uključujući poznatu fotografiju iz 1911. bivšeg američkog predsednika Teodora Ruzvelta iznad crnog nosoroga kojeg je upravo usmrtio. Merili su i ostale delove tela da bi se dužina roga mogla tačno uporedila u proporciji sa veličinom tela. Nosorozi su, inače, ugrožena vrsta. Danas ih je u divljini oko 30.000, a početkom 20. stoleća bilo ih je pola miliona. A tri vrste – crni, javanski i sumatranski, jesu na popisu kritično ugroženih.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar