MEĐU IZMEĐU

RUSKA STRUJA IZ KOSMOSA

213 pregleda
Roskosmos/Aleksandr Samokutjajev

Revolucionarni projekat: Rusija će obezbediti Zemlji energiju iz svemira,

Holding „Ruski svemirski sistemi (deo „Roskosmosa) završio je radove na projektu perspektivne svemirske elektrane koja će prenositi sunčevu energiju iz svemira na Zemlju, saopštila je pres služba holdinga.„Projekat će obezbediti redovno snabdevanje alternativnom električnom energijom teško dostupnih oblasti Zemlje – ostrvskih, planinskih i severnih, bez obzira na vremenske uslove i doba dana, a takođe će omogućiti prenos energije na druge svemirske letelice za planirano punjenje u slučaju havarija, navodi se u saopštenju.

Kompleks će se sastojati iz dva dela – svemirskog i kopnenog. U svemiru će se nalaziti modul predajnik, odnosno bespilotna svemirska letelica površine 70 kvadratnih metara, koja će akumulirati sunčevu eneriju i prenosiće je na Zemlju. Na površini će se nalaziti prijemni modul, odnosno sistem antena koje preko laserskog kanala primaju sunčevu energiju, transformišu je i distribuiraju.

„Ruski svemirski sistemi (RSS) ističu da je prenos energije sa stanice na Zemlju moguć uz minimalne gubitke, dok su solarni paneli koji se nalaze u kosmosu višestruko energetski efikasniji od onih koji rade na Zemlji.S tim u vezi, istraživački inženjer u odeljenju za razvoj perspektivne opreme RSS Marija Barkova smatra da je taj projekat alternativa termonuklearnoj energiji.„U atmosferi naše planete sunčevi zraci se raspršuju i gotovo potpuno gube energetsku efikasnost. Međutim, u otvorenom svemiru efikasnost korišćenja sunčeve energije veća je desetine puta. Ona može da se pretvori u laserski zrak i prenese na Zemlju sa minimalnim gubitkom energije. Odnosno, čovečanstvo može da crpi energiju u neograničenim količinama u svemiru iz obnovljivog izvora – Sunca, objasnila je ona.

Planirano je da se svemirska elektrana opremi upravljačkim uređajem koji će omogućiti uravnoteženu distribuciju energije, kao i postavljanje takvih elektrana u solarne sinhrone orbite s nagibom od 82, 90 i 98 stepeni. Precizno ciljanje laserskog zraka na pokretne zemaljske rektene (ispravljačke antene) biće obezbeđeno softverskim paketom za sinhronizaciju.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar