MEĐU IZMEĐU

RUSKA „VEŠTAČKA KOŽA”

Shutterstock

Naučnici iz Instituta za teorijsku i eksperimentalnu fiziku Ruske akademije nauka (RAN) su stvorili jedinstvenu vrstu tkanine za previjanje rane, koju su nazvali veštačkom kožom”. Takozvana koža se nanosi na ranu da bi je zaštitila od infekcija i fizičkih oštećenja, a istovremeno omogućava rast ćelija i osigurava da rana ne postane previše mokra ili suha dok je ispod tkanine.

„Veštačka koža” napravljena je od kolagena ispunjenog dermalnim ćelijama, koje se nazivaju fibroblasti, i sloja epitelnih ćelija (keratonicita) koji nalikuje ljudskoj koži. Ovaj tanki materijal ubrzava zacjeljivanje rane, piše Sputnik News. Naučnici su izjavili da je potrebno dva dana da rana zaraste, čak i ako je reč o ozbiljnoj povredi. Najsavremenija tehnologija razvijena je u ruskom gradu Puščino, gde je sedište RAN instituta.

„Svake godine naučnici koji rade u ovom institutu ostvare desetine novih otkrića u oblasti biologije, hemije, fizike, farmacije i drugih nauka”, rekla je Jekaterina Zinovjeva, ministarka za investicije, industriju i nauku Moskve.

(Izvor Kliks)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar