MEĐU IZMEĐU

RUSKA „VEŠTAČKA KOŽA”

447 pregleda

Naučnici iz Instituta za teorijsku i eksperimentalnu fiziku Ruske akademije nauka (RAN) su stvorili jedinstvenu vrstu tkanine za previjanje rane, koju su nazvali veštačkom kožom”.Takozvana koža se nanosi na ranu da bi je zaštitila od infekcija i fizičkih oštećenja, a istovremeno omogućava rast ćelija i osigurava da rana ne postane previše mokra ili suha dok je ispod tkanine.

„Veštačka koža” napravljena je od kolagena ispunjenog dermalnim ćelijama, koje se nazivaju fibroblasti, i sloja epitelnih ćelija (keratonicita) koji nalikuje ljudskoj koži. Ovaj tanki materijal ubrzava zacjeljivanje rane, piše Sputnik News.Naučnici su izjavili da je potrebno dva dana da rana zaraste, čak i ako je reč o ozbiljnoj povredi.Najsavremenija tehnologija razvijena je u ruskom gradu Puščino, gde je sedište RAN instituta.

„Svake godine naučnici koji rade u ovom institutu ostvare desetine novih otkrića u oblasti biologije, hemije, fizike, farmacije i drugih nauka”, rekla je Jekaterina Zinovjeva, ministarka za investicije, industriju i nauku Moskve.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar