МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РУСКА „ВЕШТАЧКА КОЖА”

Shutterstock

Научници из Института за теоријску и експерименталну физику Руске академије наука (РАН) су створили јединствену врсту тканине за превијање ране, коју су назвали вештачком кожом”. Такозвана кожа се наноси на рану да би је заштитила од инфекција и физичких оштећења, а истовремено омогућава раст ћелија и осигурава да рана не постане превише мокра или суха док је испод тканине.

„Вештачка кожа” направљена је од колагена испуњеног дермалним ћелијама, које се називају фибробласти, и слоја епителних ћелија (кератоницита) који наликује људској кожи. Овај танки материјал убрзава зацјељивање ране, пише Sputnik News. Научници су изјавили да је потребно два дана да рана зарасте, чак и ако је реч о озбиљној повреди. Најсавременија технологија развијена је у руском граду Пушчино, где је седиште РАН института.

„Сваке године научници који раде у овом институту остваре десетине нових открића у области биологије, хемије, физике, фармације и других наука”, рекла је Јекатерина Зиновјева, министарка за инвестиције, индустрију и науку Москве.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар