MEĐU IZMEĐU

RUSKI UV TELESKOP 2025.

201 pregleda

Rusija je izdvojila oko 3,7 milijardi rubalja (50 miliona dolara) za izgradnju najsavremenijeg svemirskog teleskopa čiji će instrumenti, kao Hablovi, snimati i u ultraljubičastom spektru, i dosegnuti do delova kosmosa nedostupnih za posmatranje sa Zemlje.

Kako navodi RIA Novosti, ruska svemirska agencija Roskosmos i njena podružnica Lavočkin potpisali su ugovor o izgradnji Spektr-UV, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2025. godine, prenosi Raša tudej.Instrumenti Spektr-UV će obavljati posmatranje u ultraljubičastom spektru delova svemir koji su nedostupni instrumentima sa Zemlje. Biće lansiran na sličan način kao američki Habl i omogućiće istraživačima da proučavaju zvezde, galaksije i crne rupa i atmosferu planeta, egzoplaneta i kometa.Ruski svemirski teleskop biće opremljen i spektrografima i kamerama za proizvodnju visokokvalitetnih slika.

Spektr-UV je već drugi teleskop koji je Rusija najavila ovog meseca. Prošle sedmice Optičko-laserski centar u Altaju dobio je nalog za gradnju zemaljskog optičko-laserskog sistema za posmatranje satelita, što će omogućiti da se prate sa Zemlje. On će moći da utvrdi kakva je oprema na stranim satelitima i da otkrije svemirski otpad koji preti ruskoj opremi u orbiti.Teleskop će se nalaziti u okrugu Zmeinogorsk u Altajskoj pokrajini odakle su moguća optimalna posmatranja s obzirom na atmosferske i druge uslove.

Početkom godine ruski naučnici porinuli su podvodni teleskop u jezero Bajkal, najdublje slatkovodno na svetu. Ova oprema je namenjena za otkrivanje visokoenergetskih kosmičkih čestica, a spuštena je na dubinu do koje nije doprla ikakva nečistoća, što povećava mogućnost za otkrivanje ovih čestica. Zahvaljujući ovim podacima, naučnici veruju da će saznati više o događajima u svemiru pre više milijardi godina.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar