MEĐU IZMEĐU

RUSKO-JAPANSKI „HABL”

270 pregleda
Andrzej Olchawa/Wikipedia

Ruska svemirska agencija „Roskosmos i Japanska agencija za svemirska istraživanja potpisali su sporazum o izgradnji svemirske opservatorije za ultraljubičasti spektar „Spektr UF, izjavio je zamenik direktora Instituta za astronomiju Ruske akademije nauka Mihail Sačkov.

„Od 2021. godine Japan je punopravni učesnik u projektu. Potpisan je sporazum između ,Roskosmosa’ i Japanske svemirske agencije o izgradnji spektografa za proučavanje atmosfera egzoplaneta koji će zajednički praviti Japan i (ruski) Institut za astronomiju i Institut za svemirska istraživanja rekao je Sačkov za Sputnjik.U februaru je direktor moskovske kancelarije Japanske agencije Jošio Vada izjavio za Sputnjik da ova agencija razmatra sa „Roskosmosom mogućnost proizvodnje za „Sprektr UF ultraljubičastog spektrografa za posmatranje egzoplaneta, ali da o tome još nema dogovora.

 

Sprektr UF(Svetska svemirska opservatorija – ultraljubičasto zračenje) namenjena je za posmatranja u regionu ultraljubičastog spektra nedostupnog teleskopima na zemlji. „Spektr UF je po svojim mogućnostima sličan američkom svemirskom teleskopu „Habl. Pomoću ove opservatorije naučnici će proučavati fizičke procese u ranom univerzumu, formiranje zvezda, evoluciju galaksija, procese pada materije u crne rupe, atmosfere planeta i egzoplanete i komete.

Osnovni instrument ovog uređaja – svemirski teleskop sa glavnim ogledalom prečnika 1,7 metara – biće opremljen spektrografima visoke i niske rezolucije i kamerama za izradu visokokvalitetnih slika u ultraljubičastom opsegu. Glavne radove na projektu izvode Rusija i Španija. Španija isporučuje prijemnik za zračenje dalekog ultraljubičastog kanala i skup filtera za blok-kamere polja, a takođe, zajedno sa Rusijom, gradi zemaljski naučni kompleks. Osim toga, Japan za teleskop izrađuje ultraljubičasti spektrograf za posmatranje egzoplaneta.Opservatorija „Spektr UF biće lansirana u svemir raketom „Angara A5M sa kosmodroma „Vostočni posle 2025. godine.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar