MEĐU IZMEĐU

RUSKO-JAPANSKI „HABL”

Andrzej Olchawa/Wikipedia

Andrzej Olchawa/Wikipedia

Ruska svemirska agencija „Roskosmos i Japanska agencija za svemirska istraživanja potpisali su sporazum o izgradnji svemirske opservatorije za ultraljubičasti spektar „Spektr UF, izjavio je zamenik direktora Instituta za astronomiju Ruske akademije nauka Mihail Sačkov.

„Od 2021. godine Japan je punopravni učesnik u projektu. Potpisan je sporazum između ,Roskosmosa’ i Japanske svemirske agencije o izgradnji spektografa za proučavanje atmosfera egzoplaneta koji će zajednički praviti Japan i (ruski) Institut za astronomiju i Institut za svemirska istraživanja rekao je Sačkov za Sputnjik. U februaru je direktor moskovske kancelarije Japanske agencije Jošio Vada izjavio za Sputnjik da ova agencija razmatra sa „Roskosmosom mogućnost proizvodnje za „Sprektr UF ultraljubičastog spektrografa za posmatranje egzoplaneta, ali da o tome još nema dogovora.

 

Sprektr UF (Svetska svemirska opservatorija – ultraljubičasto zračenje) namenjena je za posmatranja u regionu ultraljubičastog spektra nedostupnog teleskopima na zemlji. „Spektr UF je po svojim mogućnostima sličan američkom svemirskom teleskopu „Habl. Pomoću ove opservatorije naučnici će proučavati fizičke procese u ranom univerzumu, formiranje zvezda, evoluciju galaksija, procese pada materije u crne rupe, atmosfere planeta i egzoplanete i komete.

Osnovni instrument ovog uređaja – svemirski teleskop sa glavnim ogledalom prečnika 1,7 metara – biće opremljen spektrografima visoke i niske rezolucije i kamerama za izradu visokokvalitetnih slika u ultraljubičastom opsegu. Glavne radove na projektu izvode Rusija i Španija. Španija isporučuje prijemnik za zračenje dalekog ultraljubičastog kanala i skup filtera za blok-kamere polja, a takođe, zajedno sa Rusijom, gradi zemaljski naučni kompleks. Osim toga, Japan za teleskop izrađuje ultraljubičasti spektrograf za posmatranje egzoplaneta. Opservatorija „Spektr UF biće lansirana u svemir raketom „Angara A5M sa kosmodroma „Vostočni posle 2025. godine.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar