MEĐU IZMEĐU

RUSKO-KINESKI DUGOLETAČ

548 pregleda
Širokotrupni avion (Jutjub)

Porodica rusko-kineskog širokotrupnog aviona za duge letove zvanično je nazvana CR929. Slova C i R u nazivu aviona predstavljaju Kinu (China) i Rusiju (Russia)

Naziv porodice aviona je CR929. Osnovna verzija širokotrupnog aviona za duge letove biće označena kao CR929-600, mlađa verzija CR929-500, a starija verzija CR929-700 – navodi se u saopštenju Ujedinjene korporacije za izgradnju aviona.

Projekat stvaranja ovakvog lajnera postoji od 2014. godine, kada su ruska i kineska strana potpisale odgovarajući memorandum. Zna se da će se avion izađivati u Rusiji, a sklapati u Kini. Funkciju operatera programa izvršavaće zajedničko rusko-kinesko preduzeće (China-Russia Commercial Aircraft International Corporation, CRAIC). Predstavljen logo korporacije koji će se nalaziti na svim avionima CR929.

Planirano je da avion izađe na tržište 2025-2027. Parametri aviona nisu do kraja poznati. Bilo je planirano da avioni koriste motore PD-35, ali se u prvoj fazi planira montaža britanskog „Rols-Rojsa” ili američkog „Dženeral elektrika”.

Troškovi razvoja aviona biće 13 milijardi dolara, a finansiranje će se vršiti paritetno. Ranije je saopšteno da je Ministarstvo industrije i trgovine Rusije uputilo vladi zahtev za finansiranje razvoja aviona u iznosu od 3,9 milijardi rubalja (oko 57 miliona evra) za 2018. godinu.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar