МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РУСКО-КИНЕСКИ ДУГОЛЕТАЧ

Широкотрупни авион (Јутјуб)

Широкотрупни авион (Јутјуб)

Породица руско-кинеског широкотрупног авиона за дуге летове званично је названа CR929. Слова C и R у називу авиона представљају Kину (China) и Русију (Russia)

Назив породице авиона је CR929. Основна верзија широкотрупног авиона за дуге летове биће означена као CR929-600, млађа верзија CR929-500, а старија верзија CR929-700 – наводи се у саопштењу Уједињене корпорације за изградњу авиона.

Пројекат стварања оваквог лајнера постоји од 2014. године, када су руска и кинеска страна потписале одговарајући меморандум. Зна се да ће се авион изађивати у Русији, а склапати у Kини. Функцију оператера програма извршаваће заједничко руско-кинеско предузеће (China-Russia Commercial Aircraft International Corporation, CRAIC). Представљен лого корпорације који ће се налазити на свим авионима CR929.

Планирано је да авион изађе на тржиште 2025-2027. Параметри авиона нису до краја познати. Било је планирано да авиони користе моторе PD-35, али се у првој фази планира монтажа британског „Ролс-Ројса” или америчког „Џенерал електрикa”.

Трошкови развоја авиона биће 13 милијарди долара, а финансирање ће се вршити паритетно. Раније је саопштено да је Министарство индустрије и трговине Русије упутило влади захтев за финансирање развоја авиона у износу од 3,9 милијарди рубаља (око 57 милиона евра) за 2018. годину.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар