MEĐU IZMEĐU

RUŽNO SEĆANJE SE BRIŠE

229 pregleda

Loša i ružna sećanja muče mnoge, a kod nekih dovode i do ozbiljnih poremećaja. Naučnici su sada na korak od saznanja da li takva sećanja mogu da se izmene ili čak potpuno izbrišu.

Procedure koje koriste psihijatri kako bi indirektno ponovo aktivirali traumatske epizode kod pacijenata mogu predstavljati „prozor kroz koji loša i ružna sećanja mogu da budu izmenjena ili čak potpuno izbrisana, navodi naučna studija koju su predvodili istraživači sa Univerziteta Texas A&M.Tako na primer ratni veterani koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) mogu tokom terapije biti pitani da se prisete posebnih spoljnih stimulanasa, kao što su bljesci svetla ili jaki zvuci, koji su povezani i okidači su sećanja na traume.

Ideja ove metode je da provocira sećanje bez nanošenja dodatne patnje pacijentuda bi kroz terapije izlaganja ublažila reakcije straha.„Glavni izazov je to što, kada se izvode slične procedure, sećanje na originalnu traumu nije izbrisano. Uvek je tu i može da se ponovo pojavi, što izaziva ponovnu manifestaciju PTSP i da ljudi ponovo osećaju strah, rekao je Stiven Maren, profesor psihologije i neurologije na tom univerzitetu.

Da bi izmenili ili čak eliminisali traumatsko sećanje, naučnici su koristili postupak uslovljavanja u kom je signal indirektno povezan s traumatskim događajem. Kada je isti signal primenjen kasnije, on indirektno reaktivira sećanje na događaj i povećava aktivnost u hipokampusu, delu mozga važnom za memoriju, navode naučnici.Oni navode da ponovno aktiviranje traumatskog sećanja kroz izlaganje indirektnim okidačima, može da ga izmeni i ublaži. Sada nameravaju da prošire svoju studiju kako bi kroz ovu tehniku ono moglo da bude potpuno izbrisano.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar