ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

С МОБИЛНИМ СЕ ТЕШКО ДИШЕ

Илустрација (TNW)

Телефоне користимо у просеку три сата и 15 минута дневно. Стога можда није изненађујуће што људи пријављују нову повреду на друштвеним мрежама и све чешће се чује у вестима – smartphone pinky.

Људи који тврде да имају такво стање пријављују промену положаја свог малог прста или су развили удубљење на малом прсту, на средњој кости. Још увек нема истраживања која би се бавила повредама малог прста од паметних телефона, па су узроци нејасни. Међутим начин на који држимо мобилне уређаје је занимљив – јер је тежина телефона природно постављена на малом прсту. То оптерећује мали прст шаке, присиљавајући га на савијање у смеру у којем се обично не савија, истежући меко ткиво и лигаменте који нормално функционишу да ограниче кретање. Удубљење је вероватно компресија меких ткива прста због континуираног излагања тежини телефона.

Међутим smartphone pinky је само последња на растућој листи повреда које су истраживачи успели да повежу са употребом мобилних уређаја.


Илустрација

Cell phone elbow

Држати мобилне телефоне уз уво или их држати дуже лежећи у кревету може изазвати нелагоду, бол и пецкање у подлактици и малом прсту. Надимак Cell phone elbow клинички је познат као синдром кубиталног тунела и узрокован је трљањем рамена о улнарни нерв. Ово је један од главних живаца руке и то је нерв који ударате када се ударите у лакат. Обично се овај нерв протеже до пет милиметара дужине када савијемо лакат да бисмо одржали функцију. Али продужено стање савијености врши притисак на нерв и прекида му доток крви. Студије су показале да употреба мобилних телефона оптерећује улнарни живац за 69%.


Илустрација

Такође се показало да кратак шестоминутни период заузимања положаја приликом телефонског позива – с лактом који је непрекидно савијен да држи телефон на уху – може значајно смањити брзину којом се нервни импулс креће дуж овог нерва. Ово утиче на способност особе да сензорним информацијама допре до мозга и успорава рефлексне покрете. Cell phone elbow сада се сврстава на друго место по учесталости повреда нерва горњег екстремитета након синдрома карпалног тунела. Бол и трнци у руци су најчешћи симптоми и лако се отклањају променом положаја. Али дугорочни проблеми могу проузроковати губитак мишића снабдевених улнарним нервом.

Text claw

Чести су и болови у палцу и зглобу који су повезани са употребом паметних телефона. Често се назива Text claw, представља повреду репетитивног напрезања настаје непрекидним савијањем и кратким понављајућим покретима палца према екрану. Ово се чини реверзибилним са смањеном употребом, али његова распрострањеност није позната. Kао такво, истраживање сугерише да је држање телефона са две руке пожељно, јер дели оптерећење између руку и смањује вероватноћу трајних промена.


Илустрација

Нису све промене у потпуности лоше. Једна студија показала је да су корисници паметних телефона због дуже употребе повећали осетљивост, посебно палца. Осетљивост је откривена у мозгу сугеришући прилагођавање мозга повећаној употреби, што се обично примећује код музичара или елитних спортиста. То може резултирати бољим временом реаговања и способношћу откривања суптилних промена тим прстима.

Врат и дисање

Дуготрајна употреба паметног телефона такође мења положај главе на врату што дуже особа проводи време гледајући у екран. То резултира болом у врату и лошим држањем тела. Ове промене у положају такође утичу на лопатицу, која мења положај одмарања и повећава оптерећење мишића који су за њу везани. Ово је посебно проблематично, с обзиром да су многи од ових мишића од суштинског значаја за кретање руку.

Међутим забрињавајућа је чињеница да истраживања показују да ове постуралне промене у начину на који седимо док користимо уређаје имају штетне промене по функцију плућа, смањујући њихов пик протока издисаја (количина ваздуха коју можете избацити у даху), што указује на то колико су дисајни путеви опструисани. Временом, ове промене могу смањити респираторну функцију тела, смањити количину ваздуха коју можете удахнути и издахнути и повећати брзину откуцаја срца како би се обезбедило да тело има сав кисеоник који му је потребан. Значајни пад функције плућа чак је примећен код деце, што указује на ранији приступ паметним телефонима и све већу употребу паметних телефона у раном узрасту. Ограничавање времена на екрану и осигуравање правилног држања тела док користите телефон могу умањити штету.

Зависност

Наравно, постоје и ментални и социјални утицаји прекомерне употребе паметних телефона – укључујући зависност од паметних телефона, која постаје све чешћи проблем у свету. Kоришћење паметних телефона покреће многе сигналне путеве у мозгу повезане са наградом и чини да се осећамо добро, попут ослобађања допамина. То може довести до тога да се ослањамо на своје телефоне и чешће их користимо да бисмо наставили да постижемо овај налет допамина. Симптоми зависности од паметних телефона укључују поремећен сан, проблеме са извршавањем задатака, изоловање од људи и прикривање употребе телефона. Прекомерна, проблематична употреба такође може проузроковати номофобију – страх од тога да останете без мобилног телефона. То резултира анксиозношћу када сте без телефона, знојењем, узнемиреношћу и дрхтањем.


Илустрација

Многе повреде од паметних телефона или других мобилних уређаја показују изузетна преклапања са неким другим боловима и напрезањима изазваним технологијом – као што су теносиновитис (узрокован прекомерном разменом текстуалних порука), Wiiitis (болови у раменима изазвани одсуством физичких вежби) и Nintendinitis што је слично репетитивном истезању палца од прекомерне употребе паметних телефона. Међутим, без обзира на врсту технологије коју користите, дуготрајна употреба уређаја може изазвати прилагођавање тела.

(Извор PC press)

Све илустрације (TNW)

О аутору

Stanko

Оставите коментар