МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СА 100 ОДСТО АНТИТЕЛА

Спутњик/Григориј Сисојев

Вакцина против вируса корона „епиваккорона је имуноген и безбедан препарат за превенцију болести, потврђују резултати клиничких испитивања који су објављени у часопису „Инфекција и имунитет.

Како се наводи на сајту руске службе Роспотребнадзор, часопис је 24. марта објавио резултате клиничких испитивања међу добровољцима узраста 18-60 година.

„Објављени чланак показује да су испитивања спроведена у две фазе: прва фаза – отворена студија о безбедности, реактогености и имунолошке активности у којој је учествовало 14 добровољаца, узраста од 18-30 година; друга фаза – једноставна слепа компаративна рандомизирана плацебо-контролисана студија у којој је учествовало 86 добровољаца узраста од 18-60 година”, наводи се у саопштењу.

Вакцина са две дозе је код 100 одсто добровољаца створила антитела, специфична за антигене, који улазе у састав вакцине. „Сероконверзија (процес у којем организам ствара антитела) са титром неутрализујућих антитела 1:20 био је регистрован код 100 одсто добровољаца, 21 дан након добијања друге дозе, указано је у саопштењу Роспотребнадзора.

Вакцину „епиваккорона“ направио је новосибирски Институт „Вектор и друга је вакцина против вируса корона која је регистрована у Русији. То се десило 14. октобра 2020. године. Месец дана касније творци вакцине су добили одобрење за обављање пострегистрационих истраживања (трећа фаза), укључујући и на старијим лицима.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар