MEĐU IZMEĐU

SA 18 GODINA NISMO ZRELI

325 pregleda

Najnovija neurološka istraživanja daju drugačije rezultate, u kojima se iznosi podatak, da većina populacije odraste u tridesetim godinama.

U mnogim državama 18-godišnjaci se pravno smatraju odraslim osobama. Najnovija neurološka istraživanja daju drugačije rezultate, u kojima se iznosi podatak, da većina populacije odraste u tridesetim godinama. Apsurdno je misliti da postajemo odrasle osobe sa 18 godina, smatraju stručnjaci Univerziteta Kembridž.

Razlog se verovatno krije u razvojnim procesima
u mozgu, čije odrastanje se zapravo ne može
odrediti preciznim vremenskim odrednicama.

Neuronaučnici tvrde da mozak osamnaestogodišnjaka, još prolazi kroz velike promene, da se u dvadesetim mogu pojaviti određeni mentalni poremećaji, koji počinju da se rešavaju tek kada uđemo u tridesete. Prema njihovim rečima, postoje individualne varijable u razvoju ljudskog mozga koji je neprekidno u nekom vidu tranzicije, pa ni precizna granica odrastanja ne postoji.

Ovo istraživanje i nove spoznaje posebno su važne za proučavanje ozbiljnih mentalnih bolesti kao što su šizofrenija i neka druga stanja, koja nastaju zbog složene interakcije gena i okoline. Šizofrenija se obično dijagnostikuje kod starijih adolescenata, dok se u dvadesetima rizik za njeno pojavljivanje smanjuje.

Razlog se verovatno krije u razvojnim procesima u mozgu, čije odrastanje se zapravo ne može odrediti preciznim vremenskim odrednicama, napominju stručnjaci.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar