MEĐU IZMEĐU

SA ŽUMANCEM OPREZNO

Shutterstok

Puno je hranljivih sastojaka, ali preterano konzumiranje šteti zdravlju.

Ljudski organizam ima višestruke koristi od konzumiranja jaja, ali njihovo preterano konzumiranje može organizmu da napravi više štete nego koristi. Većina hranljivih supstanci iz jajeta nalazi se u žumancetu koje, između ostalog, sadrži i lutein. To je antioksidant iz grupe karotenoida koji, iako nije vitamin, ključan je za normalno funkcionisanje i zdravlje očiju jer smanjuje šansu za razvoj mrene i popravlja simptome makularne degeneracije koja se javlja u starijoj životnoj dobi.

Uz lutein, žumance ima i mnogo drugih hranljivih sastojaka poput B vitamina, selena i fosfora. Ipak, njihovo preveliko konzumiranje ima i jednu lošu stranu koju je teško zanemariti, svako jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola i zasićenih masti, a jedno i drugo povećavaju rizik od srčanih bolesti, piše Eat This, Not That. Studija objavljena u časopisu Canadian Journal of Cardiology otkrila je da ljudi koji redovno jedu jaja imaju skoro 20 odsto veći rizik za nastanak brojnih kardiovaskularnih problema.

Dobra je stvar što, kako su pokazala istraživanja, holesterol koji u telo unesemo direktno iz namirnice, neće nužno prouzrokovati i porast nivoa holesterola u krvi, jer jetra prilagođava njegovu količinu i pomaže u njegovoj regulaciji. To je, navodi istraživanje, najverovatniji razlog zašto većini ljudi nivo holesterola u krvi uopšte ne raste nakon umerenog konzumiranja jaja. Studije su čak pokazale da 70 odsto ljudi nakon umerenog konzumiranja jaja nema viši nivo holesterola nego pre, dok je kod preostalih 30 odsto ispitanika on blago porastao. Zdrava, prihvatljiva, količina je dva jaja dva do tri puta nedeljno. Ta količina ne bi trebalo da prouzrokuje nikakve probleme, dok sve više od toga može da bude uzrok povišenih masnoća u krvi.

(Izvor N1)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar