MEĐU IZMEĐU

SABLAST OKO CRNE RUPE

204 pregleda
CRNA RUPA

Snimljeni misteriozni rendgenski krugovi.

Crne supe su jedna od najvećih tajni svemira, a naučnici nas svako malo iznenade novim otkrićima. Istraživači iz Nasinih opservatorija Chandrai Swiftuhvatili su oko jedne crne rupe sablasno užarene prstenove. Radi se o rendgenskim snimcima, odnosno o prstenovima koji su inače nevidljivi golim okom.Ova posebna crna rupa nalazi se u binarnom sistemu s pratećom zvezdom, gde gravitacija crne rupe odvlači materijal iz te zvezde u svoj disk. Dvojac V404 Cygniudaljen je od nas oko 7.800 svetlosnih godina, pišeCNN.

Svemirska opservatorijaSwiftje u junu 2015. otkrila eksploziju rendgenskih zraka koja stiže iz tog binarnog sistema. Taj je prasak stvorio energetske prstenove.O čemu se zapravo radi? Fenomen iza prstenova naziva se svetlosni odjek. Naime, kada su se iks-zraci iz binarnog sistema odbili od oblaka prašine raspršenih po svemiru između V404 Cygni-jai Zemlje došlo je do stvaranja ovog zanimljivog fenomena.Svemir je pun prašine, ali ona više nalikuje na dim ispunjen sitnim česticama.

Na novom snimku koji je objavila NASA vidimo kombinaciju snimaka rendgenskih zraka koje je registrovala opservatorij Chandrai podataka s optičkog teleskopa Pan-STARRSna Havajima.Chandraje 2015. godine posmatrala ovaj sistem 11. i 25. jula, dok je ga je Swiftanalizirao između 30. Juna i 25. avgusta.Na snimku se može videti osam rendgenskih prstenova koji se odbijaju od oblaka prašine. Rendgenski prstenovi mogu pomoći naučnicima da bolje razumeju crnu rupu unutar sistema V404 Cygni, a i kosmički prostor između ovog dvojca i Zemlje.Njihov prečnik omogućuje stručnjacima da odrede udaljenost između oblaka prašine i naše planete. Što je veći prsten, oblak je bliže Zemlji.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar