MEĐU IZMEĐU

SAD NAJVIŠE ZAGAĐUJU

228 pregleda
Pixabay

Sjedinjene Američke Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svetu, pokazuje novi izveštaj, koji poziva na razvoj nacionalne strategije da bi se tome stalo na kraj.Ukupno, generirale su oko 42 miliona tona plastičnog otpada 2016. – više nego dvostruko u odnosu na Kinu i više od zemalja EU zajedno, pokazuje izveštaj Nacionalne akademije za nauku, inženjerstvo i medicinu. Pritom SAD predstavljaju manje od pet posto svetske populacije.

Prosečno svaki Amerikanac stvori godišnje 130 kilograma plastičnog otpada, a na drugom mestu je Ujedinjeno Kraljevstvo s 98. U Francuskoj prosek je 43.„Uspeh čudesnog izuma plastike u 20. veku stvorio je takođe poplavu plastičnog otpada na svetskom nivou, gde god pogledamo, piše Margaret Spring, predsednica Odbora stručnjaka koji su pisali izveštaj, koji je naručio američki Kongres.Ona je problem nazvala „ekološkom i socijalnom krizom.

Najmanje 8,8 miliona tona plastičnog otpada završi u okeanu svake godine u svetu, što je oko jednog kamiona za smeće koji se istovari u more svake minute, pojašnjava izveštaj. Sva plastika, uključujući i onu bačenu na tlo, ima potencijal da na kraju završi u okeanu, dodaje se.Aktuelnim ritmom, količina plastike bačena u okean mogla bi dostići 53 miliona tona godišnje od 2030. što je polovina ukupne težine ribe koja se godišnje izlovi u okeanu. Proizvodnja plastike je eksplodirala od 80-tih godina prošlog veka, ali ne i reciklaža, naglašava se.

Ona preporučuje da se razvije nacionalna strategija u SAD do kraja 2022. godine i detaljizuje više pravaca kojima bi se mogao napasti problem, na primr postavljanje limita na proizvodnju plastike koja se ne reciklira ili razvoj zamena plastici.Radi se o najsveobuhvatnijem izveštaju o zagađenju plastikom koji je ikad objavljen, rekla je Džudit Enk, predsednica organizacije Beyond Plastics.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar