МЕЂУ ИЗМЕЂУ

САХАРА ПУНА ДРВЕЋА

CC0 Pixabay

Нова револуционарна студија сателитских снимака високе резолуције која користи специјални алгоритам открила је да, супротно популарном мишљењу, у пустињама Сахел и Сахара постоји најмање 1,8 милијарди стабала.

Тим од 24 научника из Европе, САД и Африке открили су да је такозвана субвлажна зона изненађујуће испуњена биљним светом.

„Били смо врло изненађени да у пустињи Сахара расте толико пуно дрвећа, рекао је главни аутор Мартин Брандт, доцент географије на Универзитету у Копенхагену.

„Свакако постоје огромна подручја без икаквог дрвећа, али још увек постоје подручја са великом густином стабала, па чак и између пешчаних дина, ту и тамо расте неко дрвеће, навео је он. Захваљујући моћном алгоритму и са 11.000 сателитских снимака високе резолуције, пребројана су стабла. Брандтово високо детаљно бројање појединачних стабала открило је густину од 13,4 по хектару.

Студија је искључила дрвеће или грмље са малим крошњама, рачунајући само оне са просечном величином крошње од 12 квадратних метара. Стручњаци који су прегледали истраживање рекли су да ће ускоро бити могуће мапирати локацију и величину сваког дрвета широм света.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар