TAKNUTO ĆAKNUTO

ŠAHISTA ZA ČETIRI SATA

781 pregleda
Novi potezi (Vikipedija)

Hteli ne hteli, veštačka inteligencija napreduje. Tako je „Guglovo” čedo „alfa zirou” (Alpha Zero) za nekoliko sati savladali prilično složenu igru šah. I ne samo to: odmah je pobedila majstora potezima koje niko pre toga nije znao!

Najnoviji program, naime, pokazuje koliko se brzo usavršavaju roboti i veštačka inteligencija. Nedavno je postao najbolji igrač šaha koji je pobedio drugi računar u maratonu od 100 partija. Zastrašujuće je, međutim, što je sam sebe naučio šahu u samo četiri sata! Dali su mu samo pravila igre i uputsvo da uči.

Ne samo da je naučio da pomera figure, nego je smislio potpuno nove taktike i poteze koji nisu zabeleženi u više od 1.500 godina koliko postoji šah. „Alfa zirou” je program kompanije „Dip majnd” (DeepMind) koju je „Gugl” kupio 2014. godine. To je algoritam koji uči po principu mašinskog učenja.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Mozete da skinete neobucen Alpha Zero na internetu. Na obicnom kucnom racunaru (nekom quad coru) ce vam trebati 1700 godina da obucavate Alpha Zero da bi imao snagu Guglovog obucenog posle 4 sata programa. Pa sada vidite u cemu je stvar.

Ostavite komentar