MEĐU IZMEĐU

SALCE, SALCE, DA LI SAM ZDRAV

726 pregleda
Merač zapremine (Vikipedija)

Vagice, vagice (bolje nego da vas obese o kantar), da li danas imam savršen stas? Misli se na izmerene kilograme. Onda premerite svoju visinu i uporedite dve vrednosti. Sada indeks telesne mase (BMI) odlazi u istoriju, služio je od tridesetih godina 19. veka.

Čime je zamenjen? Pokazateljem zapremine tela (BVI) koji bolje procenjuje zdravlje, a osmislili su ga naučnici s čuvene Mejo klinike (SAD). Upoređuje ukupnu zapreminu tela sa obimom trbuha. Može ručno, može pomoću merača.

Iz podataka više od 340.000 Evropljana da su obolevanju od dijabetesa bili podložni ljudi s većom telesnom težinom i velikim strukom (od 87,63 santimetara i više za žene, a 101,6 santimetra i više za muškarce) kao i oni koji su smatrani linički debelim.

Indeks telesne mase nije računao stomačnu masnoću, pa su mršavi pojedinci s poprilično svrstavani u prekomerno teške. Za zdravlje, međutim, nije bitno koliko imate kilograma nego već trbušne masti. Uzmite svoje salce u ruke, pa sami izmerite da li ste u višku ili manjku.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar