TAKNUTO ĆAKNUTO

SAMA U KAVEZU, A SKOTNA?!

450 pregleda
Shutterstock

Zaposleni japanskog zoološkog vrta jeruju da su rešili misteriju ženke gibona koja je ostala skotna, iako je živela sama u ograđenom prostoru. Momo, 12-godišnja ženka belorukog gibona, šokirala je u februaru 2021. svoje čuvare u zoološkom i botaničkom vrtu Kujukušima u Nagasakiju kada se okotila, mada nije bila u direktnom kontaktu s mužjakom.Sada, dvije godine kasnije, nakon DNK testa njenog mladunčeta, otkriveno je ko je otac, čak i kako su se giboni parili.

Naime, test je pokazao da se ženka parila s 34-godišnjim agilnim gibonom Itom, koji se u vreme kada je Momo postala skotna nalazio u susednom ograđenom prostoru.Zoološki vrt je rekao za CNN kako veruje da su se Momo i Ito uspeli pariti kroz malu rupu u čeličnoj ploči između dva kaveza. Prečnik rupe je oko 9 milimetara. Mladunče majmuna, koje tek treba dobiti ime, sada teži oko 2 kilograma i dobro se razvija.

Giboni spadaju među najmanje čovekolike majmune. Žive u divljinama jugoistočne Azije, od severoistočne Indije do indonezijskih ostrva Bornea i Jave. Izgleda da kod njih nema određenog razdoblja parenja; svake dve do tri godine, ženka okoti jedno do dva mladunčeta.Novorođenče se u početku drži za majčin trbuh, a kasnije se i mužjak brine za podizanje mladunca. Prestaju sisati tek s jednom do dve godine, a polno su zreli sa osam ili devet godina. U divljini se smanjuje populacija agilnih gibona i uvršćeni su na popis ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar