MEĐU IZMEĐU

„SAMO VAS GLEDAM” POSTOJI

166 pregleda
Shutterstock

Najverovatnije ste nekada imali osećaj da neko gleda u vas, čak i ako niste mogli nikoga da vidite. Za ovo iskustvo koje su mnogi od nas imali, čak postoje studije koje su se bavile razlozima zašto se ponekad tako osećamo, sa više od jednog objašnjenja.Bright Side je sakupio nekoliko primera šta bi se moglo desiti kada osetite da vas neko posmatra.

Mozak to može reći

Studija je sprovedena sa „kortikalno slepim pacijentom, koji nije mogao da vidi zbog oštećenja vizuelnog korteksa (deo mozga). Nije bio u stanju da percipira bilo šta svesno, kao što je gledanje filma ili čitanje knjige, ali je mogao da obradi informacije koje su išle do delova mozga koji su funkcionisali.Istraživanje je pokazalo da smo u stanju da osetimo da neko gleda direktno u nas, čak i ako to nismo svesno videli, što može da objasni zašto osećamo da nas posmatraju čak i ako zapravo nismo videli da nas neko gleda.

Greška u tumačenju

Još jedna stvar koja može potvrditi ovaj osećaj, čak i učiniti da se to dešava češće, jeste kada se okrenete i vidite da vas zapravo neko gleda.Iako ovo može izgledati kao potvrda da vas neko zaista gledao, osoba koja vas je pogledala možda je to učinila samo zato što ste se okrenuli, što na neki način maši poentu.

Nagoveštaj opreza

Osećaj da ste posmatrani može da bude uzrokovan malim tragom na koji je upozorio vaš mozak, to može da bude nešto što ste videli krajičkom oka, slab zvuk koji dolazi s nepoznate lokacije ili bilo šta u šta niste sigurni.Ovo pored malo paranoje i činjenice da ne možete da vidite šta vam je iza leđa može da vam ostavi utisak da postoji neko iza vas ko posmatra vaše korake, čak i ako to nije slučaj.

Odgovor: verovatno da”

Prema studiji sa Univerziteta u Sidneju, kada ljudi dobiju ograničene vizuelne naznake o svom okruženju, na primer da li je mrak ili ako nose naočare za sunce, i ne mogu tačno da kažu šta se dešava, obično se oslanjaju na svoje prethodno iskustvo. Zbog toga je veća verovatnoća da veruju u njih, posebno u slučajevima kad su nesigurni.

Razumevanje je važno

Biti u stanju da identifikujemo da li nas neko gleda, a takođe i da budemo prepoznati kada gledamo u nekoga je zaista važan deo ljudskog ponašanja, jer ima veze sa komunikacijom među ljudima.Od početka ljudske evolucije, pogled je bio moćan instrument za prenošenje emocija, poput ljubavi, besa i informacija potrebnih za preživljavanje i od tada se razvija.Zbog toga je naš mozak specijalizovan za ovu aktivnost, a mi smo uvek na oprezu u vezi sa našim okruženjem.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar