МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„САМО ВАС ГЛЕДАМ” ПОСТОЈИ

Shutterstock

Shutterstock

Највероватније сте некада имали осећај да неко гледа у вас, чак и ако нисте могли никога да видите. За ово искуство које су многи од нас имали, чак постоје студије које су се бавиле разлозима зашто се понекад тако осец́амо, са више од једног објашњења. Bright Side је сакупио неколико примера шта би се могло десити када осетите да вас неко посматра.

Мозак то може рећи

Студија је спроведена са „кортикално слепим пацијентом, који није могао да види због оштећења визуелног кортекса (део мозга). Није био у стању да перципира било шта свесно, као што је гледање филма или читање књиге, али је могао да обради информације које су ишле до делова мозга који су функционисали. Истраживање је показало да смо у стању да осетимо да неко гледа директно у нас, чак и ако то нисмо свесно видели, што може да објасни зашто осећамо да нас посматрају чак и ако заправо нисмо видели да нас неко гледа.

Грешка у тумачењу

Још једна ствар која може потврдити овај осећај, чак и учинити да се то дешава чешће, јесте када се окренете и видите да вас заправо неко гледа. Иако ово може изгледати као потврда да вас неко заиста гледао, особа која вас је погледала можда је то учинила само зато што сте се окренули, што на неки начин маши поенту.

Наговештај опреза

Осећај да сте посматрани може да буде узрокован малим трагом на који је упозорио ваш мозак, то може да буде нешто што сте видели крајичком ока, слаб звук који долази с непознате локације или било шта у шта нисте сигурни. Ово поред мало параноје и чињенице да не можете да видите шта вам је иза леђа може да вам остави утисак да постоји неко иза вас ко посматра ваше кораке, чак и ако то није случај.

Одговор: вероватно да”

Према студији са Универзитета у Сиднеју, када људи добију ограничене визуелне назнаке о свом окружењу, на пример да ли је мрак или ако носе наочаре за сунце, и не могу тачно да кажу шта се дешава, обично се ослањају на своје претходно искуство. Због тога је већа вероватноћа да верују у њих, посебно у случајевима кад су несигурни.

Разумевање је важно

Бити у стању да идентификујемо да ли нас неко гледа, а такође и да будемо препознати када гледамо у некога је заиста важан део људског понашања, јер има везе са комуникацијом међу људима. Од почетка људске еволуције, поглед је био моћан инструмент за преношење емоција, попут љубави, беса и информација потребних за преживљавање и од тада се развија. Због тога је наш мозак специјализован за ову активност, а ми смо увек на опрезу у вези са нашим окружењем.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар