MEĐU IZMEĐU

SAMOOBNAVLJANJE MOZGA

2.672 pregleda
Popravka oštećenja (Vikipedija)

Zaključak sugeriše da su ćelije desne strane potpuno preuzele funkciju koja se odnosi na komunikaciju – govor, razumevanje i čitanje.

Posle oštećenja leve strane mozga bebe i mala deca mogu u potpunosti povratiti funkcije centra za komunikaciju. Moždani udar koji pogađa levu hemiferu vrlo često pogađa one oblasti mozga koje su zadužene za učenje i moć govora. Ljudi koji su preživeli moždani udar neposredno pre ili odmah po rođenju u stanju se da relativno brzo kompenzuju oštećenje aktivacijom ćelija desne hemisfere na istom mestu na kojem se nalaze oštećene ćelije leve,pokazala je nedavna studija Američke asocijacije za naprednu nauku.

Ovi pacijenti su, prema izveštaju, razvili normalne veštine komunikacije saopšteno je u mesečnom biltenu. Istraživanje je obuhvatilo dvanaestoro osoba starosne dobi od 12-25 godina koji su imali moždani udar u istom regionu, neposredno pre ili odmah nakon porođaja.

Kod moždanog udara u ranom detinjstvu
nervne ćelije suprotne hemisfere mogu u
potpunosti preuzeti funkcije oštećenog
regiona – u ovom slučaju oblasti u kom se
nalazi centar za komunikaciju.

Odrasle osobe pogođene moždanim udarom, često izgube mogućnost govora i razumevanja reči. Skeniranje magnetnom rezonancom leve hemisfere srodnika pacijenata – subjekata studije, pokazalo je aktivnost u centru zaduženom za komunikaciju – što bi ukratko značilo da su u stanju da čuju i razumeju govor. Magnetna rezonanca kod pacijenata koji su u ranom detinjstvu preživeli moždani udar u ovom regionu pokazalo je identičnu aktivnost u istoj oblasti desne hemisfere .

Preuzimanje funkcija (Vikipedija)

Zaključak sugeriše da su ćelije desne strane potpuno preuzele funkciju koja se odnosi na komunikaciju – govor, razumevanje i čitanje. Odavno je ustanovljena činjenica da se oštećenje jedne oblasti mozga može na neki način kompenzovati. Vrlo mala deca obično pokazuju podjednaku aktivnost u obe moždane sfere. Vremenom oblast koja je zadužena za veštine komunikacije u levoj, postaje prirodno dominantna – što je posledica evolucije i strukture centara viših moždanih funkcija.

Kod moždanog udara u ranom detinjstvu nervne ćelije suprotne hemisfere mogu u potpunosti preuzeti funkcije oštećenog regiona – u ovom slučaju oblasti u kom se nalazi centar za komunikaciju i da se tokom mlađeg životnog doba za te njih bez problema specijalizuju.

(Nataša Goati Marković, RTS) 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar