MEĐU IZMEĐU

SAMOSVESNA NEUROMREŽA

280 pregleda

Američki naučnici su prvi put sklopili takvu veštačku koja prepoznaje kada više nije pouzdana.

Naučnici su sklopili neuronsku mrežu koja prepoznaje kada više nije pouzdana.Ona je osmišljena da oponaša ljudski mozak i uočava obrasce u masi podataka koje ljudi više ne mogu analizirati. Veštačka inteligencija (AI), poput one u autonomnim vozilima ili medicinskoj opremi, već sada donosi odluke koje mogu uticati na ljudske živote, a to znači da je od vitalne važnosti da bude što preciznija. Da bi to postigli, stručnjaci su osmislili neuronsku mrežu koja pokazuje nivo poverenja i predviđanja.

„Nije nam samo važno da imamo modele visokih performansi, već i da razumemo kada tim funkcijama više ne možemo verovati”, rekao je informatičar Alegzander Amini iz Instituta za računarske nauke i veštačku inteligenciju (CSAIL) u sastavu Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT). Svojevrsna samosvest veštačke inteligencije svoje bodovanje temelji na kvalitetu dostupnih činjenica. Što su tačniji i sveobuhvatniji podaci dobijeni tokom obučavanja, to je verovatnije da će buduća predviđanja biti pouzdanija. To bi moglo, primerice, biti važno za autonomna vozila koja treba da odluče hoće li sačekati ili proći kroz raskršće.

Iako su stručnjaci već ugrađivali sličnu zaštitu u neuronske mreže, ova najnovija funkcioniše znatno brže od ostalih, a bez preteranih računarskih zahteva, piše ScienceAlert.Čak i ako sadašnje neuronske mreže donose pravilne odluke u 99 odsto slučajeva, onaj jedan postopogrešnih odluka može imati ozbiljne posledice. Stručnjaci iz MIT-ja, stoga, smatraju da novi, pojednostavljeni test poverenja može pomoći u poboljšanju sigurnosti.Istraživanje pod imenomDeep Evidential Regression biće predstavljeno na konferenciji NeurIPS u decenbru, ali još nije prošlo recenziju nezavisnih stručnjaka.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar