MEĐU IZMEĐU

SAMOUBISTVO HOBOTNICA

945 pregleda
Pexels

Naučnici otkrili zašto se neke ženke samounište nakon polaganja jaja.

Godinama su naučnici nagađali šta je uzrok samouništenja hobotnica nakon polaganja jaja, sve dok tim iz Vašingtona nije odlučio da zaviri u jednu žlezdu.Poznato je da mnoge životinjske vrste nakon parenja uginu. Međutim, jedinstven primer samoubistva u životinjskom svetu dugo je golicao istraživački znatiželju. Pokušavali su, naime, da odgonetnu šta pokreće mehanizam samouništenja nekih ženki hobotnica odmah nakon polaganja jaja.

Ovo bizarno ponašanje podrazumeva udaranje u kamenje, samopovređivanje, a u nekim slučajevima počnu da jedu same sebe, tj. svoje pipke. A glavni i odgovorni krivac je, kako istraživači tvrde, hemijski proces koji uslovljava ovakvo ponašanje. Profesorka biologije Jan Vang sa Univerziteta u Vašingtonu, koja se bavi izučavanjem reprodukcije ženki hobotnica, kaže da je još kao studentkinja bila zatečena dramatičnom stopom smrtnodi majki hobotnica posle polaganja jaja.Do sada nikome nije bila poznata svrha takvog ponašanja. Neke pretpostavke su uključivale nagađanja da se na ovaj način iz majčinog tela oslobađaju hranljive materije u vodu koja potom neguje jaja.

Međutim, Vang tvrdi da je hipoteza da samoubilački čin majke štiti buduće generacije – najverovatnija. Hobotnice su kanibali i u slučaju da ih ima previše na jednom mesu ovo može dovesti do uništenja vrste.Još je studija iz 1977. godine potvrdila da iza mehanizma samouništenja stoji optička žlezda hobotnica. Ukoliko dođe do presecanja veza između nje, koja je ekvivalent ljudskoj hipofizi – majka hobotnica napušta jaja, ponovo počinje da jede i nastavlja da živi.Ono što je nastavilo da buni naučnike jeste okidač koji pokreće optičku žlezdu. Da bi otkrila na koji način funkcioniše, Jan Vang je rešila da iscedi pomenutu žlezdu i potom ispita njen sadržaj.

Nakon polaganja jaja, ona i njen tim su analizirali hemikalije iz kalifornijske hobotnice – Octopus bimaculoides. Fokusirali na steroide i slične hemikalije povezane sa optičkim žlezdama.Pronašli su tri odvojene hemijske promene koje se dešavaju u trenutku polaganja jaja. Prva je porast reproduktivnih hormona, dok je druga bila pravo iznenađenje za naučnike. Hobotnice su počele da proizvode holesterol pod imenom 7-DCH, koji je u velikim količinama toksičan. Treća promena koju su uočili jeste proizvodnja više komponenti žučne kiseline. Ova tri hemijska procesa su u direktnoj vezi sa promenama koje se dešavaju u optičkoj žlezdi kod hobotnica. Rad je objavljen 12. maja u časopisu Current Biology.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar