MEĐU IZMEĐU

BES I LJUTNJA REMETE SAN

170 pregleda

Jedna od najgorih stvari koju možete da uradite kada ste ljuti jeste da odete na spavanje.

Kad ste budni, imate priliku da obradite negativne emocije. Ali, ako odete na spavanje, one mogu da postanu samo veće.Mnogo je razloga da na spavanje ne idete kada ste ljuti, umesto da se smirite, može se dogoditi da se osećate još lošije.Poznato je da stres i teški osećaji pokreću reakciju borbe ili bega. U tim okolnostima zaspati i ostati u snu postaje mnogo teže. Takođe, dokazano je da poremećeni san može da učini stvar još gorom i prouzrokuje još više besa.Verovatno ćete se probuditi iscrpljeni umesto odmorni. U ovom slučaju bes dovodi do lošeg sna, a loš san dovodi do još više besa. To jednostavno postaje začarani krug.

Naučnici su već utvrdili da kvalitet spavanja utiče na celokupno zdravlje. Spavanje obično deluje kao terapija preko noći”, tada se stabilizuju emocije kako bismo sledeći dan mogli bolje da se nosimo sa svojim osećajima.Ali, bes i intenzivan stres mogu da ugroze ovaj proces. Negativne emocije oslobađaju hormone stresa, čineći vas razdražljivijim ili prouzrokujući neke druge simptome, piše Bright Side. Istraživači tvrde da smo manje sposobni da suzbijemo negativno iskustvo ako odemo da spavamo odmah nakon što se ono dogodi. Spavanje povećava sve emocije, misli i probleme.

Kad spavamo, mozak obrađuje nove informacije i pohranjuje ih u kratkotrajno i dugotrajno pamćenje. Tokom spavanja ljutnja ulazi u naše dugotrajno pamćenje i može imati dugotrajan efekat.Odlazak u krevet s ljutnjom sigurno uništava raspoloženje, ali i uspostavlja toksični obrazac. Na kraju, vreme spavanja počinjete da povezujete sa besom umesto sa utehom. Ako se to redovno ponavlja, može da preraste u ozbiljan problem.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar