ATINSKI TRG

ŠANGAJSKO IZIGRAVANJE

314 pregleda

Nauka se danas meri, to je roba i posao i profit, mada sitan. I šta sad kad smo posustali?

 Prof. dr Dragan Pavlović

 Borba oko Šangajske liste ne jenjava. Slično je kao u košarci: jednom šampioni – uvek šampioni. Tako bar misle navijači. A za Šangajsku listu rangiranja univerziteta navija koliko opozicija, toliko pozicija. Na njoj se lome koplja, eliminišu protivnici, osvajaju medanje i deli se sitna lova, mrvice što neki kažu, za nauku.

Nauka se danas meri, to je roba i posao i profit, mada sitan. I šta sad kad smo posustali? Kako je u ekipi za zavođenje Šangajskog rangiranja bilo stotinak eksperata, profesora Beogradskog univerziteta, Ministarstvo, država Srbija u stvari, neki novinari i neki drugi, sad je red da se nađe nešto što će da nas vrati u taj čudni šampionat. Jer, i drugi univerziteti su se dosetili kako se može lansirati u svet visoke nauke. I za to postoji naučni metod.

Nedavno u „Politici” čitam predloge raznih eksperata. Pa evo i mog saveta ekspertima u tri tačke:

(1) Povežite se sa pet kolega sa pet različitih univerziteta (bolje je naravno sa 10) i neka svako od vas na svoj rad upisuje po jednog sa tih univerziteta  – vaše objavljivanje će biti petostruko. Pišite produžene apstrakte koji se računaju u članke i objavljujte ih po Aziji i Africi. Pišite bilo šta, ali na dobrom engleskom. U matematici je možda lakše, menjajte varijable, svaka promena nosi članak. U biologiji kupite automate koji štancuju rezultate. Kompleksne članke razbijte na nekoliko jednostavnih članaka. Radite korelacije, ne zaboravite sve sa svim korelira! Neka jedan iskusan kolega sa departmana statističar i lektor za engleski brine o svom objavljivanju. Uslovite zaposlenje brojem objavljenih članaka.

(2) Objavljujte preliminarne rezultate. Ne ciljajte visok impakt faktor, već visoko citiranje. Povećajte broj akademskog osoblja na svaki način. Dajte svim saradnicima akademska zvanje, čak i pomoćnom osoblju. Obavežite sve kolege koji objavljuju da upisuju vaše odeljenje kao afilijaciju, čak i one koji nisu više kod vas. Imajte što više zajedničkih projekata i članaka; neka to rade i vaši partneri.

(3) Radite samo jedan deo eksperimenta, neka ostalo rade drugi, sve u malim fragmentima, tako će biti više univerziteta i proizvod (broj članaka) će se umnožiti. Olakšajte upis i studije stranim studentima. Računajte plate kao investicije u istraživanje i akademske aktivnosti. Pitajte ekipu profesora BU, Ministarstvo i ostale, koji su do sada to radila šta je još korisno.

Ili: okanite se, drage kolege, prevare, zavođenja, pumpanja svih vrsta, administracije, prebrojavanja, maltretiranja istraživača i naučnika, progona naučnika. Ostavite časne ljude da na miru rade svoj posao u kome toliko uživaju i kome su posvetili sve što imaju. Jer ako su grešili, to ste ih vi naterali vašom poterom! Vratite se zdravom razumu. Ne obazirite se na Šangajsku listu. Bavite se pravom naukom!

To je eto moj savet. A Martin Luter bi možda rekao: Ako grešim, snosiću svoj teret.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar