MEĐU IZMEĐU

SAVRŠENE BEBE UGROŽENE

478 pregleda
Dizajnirano potomstvo (Vikipedija)

Novo istraživanje pokazalo je da stvaranje savršenih beba (tehnologija Crispr-Cas9) može da ima neželjene posledice. Postupak se ogleda u svojevrsnom odsecanju i lepljenju manjih delova DNK ili, jednostavnije rečeno, popravljanju neispravnih gena.

Zahvat je, inače, najavljen
kao jeftin i efikasan način
dobijanja „dizajnirane dece”.

Naime, postoji verovatnoća pojave niza neželjenih mutacija u „naslednom zapisu”, na primer na genima koji nisu podvrgnuti prepravljanju. Pomenuto otkriće će, po svemu sudeći, za izvesno vreme sprečiti klinička testiranja koja bi uskoro počela u SAD, a već su započeta u Kini.

Zahvat je, inače, najavljena kao jeftin i efikasan način dobijanja „dizajnirane dece”. Ne toliko zbog željenih fizičkih svojstava, poput boje kose ili visine, nego zarad iskorenjivanja naslednih genetskih bolesti (poput astme ili urođenog sljepila).

Novopronađene mutacije mogle bi biti i opasne po život, naročito ako pogode neki važan gen, kao što bi bio onaj za suprotstavljanje tumorima. U Kini su na dva miša preinačili gen koji je izazivao sljepilo, ali pokazalo se da je njihova DNK pogođena s oko 1.500 malih mutacija na nukleotidu. To je bilo popraćeno s još vipe od 100 većih neplaniranih promena.

Nijednu od zapaženih mutacija nisu predvideli računarski algoritmi koji su korišćeni za procenu. Čini se da ovaj alat još usavršen kad je u pitanju ceo genom (zbirka svih gena).

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar