MEĐU IZMEĐU

SAZIDALI KUĆU OD PALETA

230 pregleda
Ilustracija

Napravljena od 100 recikliranih paleta, kuća predstavlja ekološko isplativo rešenje za izbeglice širom sveta, ali i za one na rubu egzistencije.Zvanični podaci Komiteta za izbeglice i migrante pokazuju da trenutno u svetu ima oko 280 miliona izbeglica i intersno raseljenih lica. Većina živi u nehumanim uslovima, čekajući sledeći dan pod vedrim nebom i strpeći od vremenskih uslova i zaraza u kampovima usled neadekvatnog smeštaja i nehigijene.

S druge strane, svake godine samo u SAD se proizvede nekoliko stotina miliona paleta, od čega veliki broj završi na deponijama. Kada su saznali za taj podatak, arhitekte iz kompanije I-Beam Desingn su ponudile kompromisno rešenje koje ne samo da omogućuje izbeglicama bolje uslove života, već je jeftino i ekološko. Kuća od paleta, kako su je sami tvorci nazvali, nastala je kao alternativa šatorima i vremenom bi mogla da se pretvori u trajno stambeno rešenje. Osnova je napravljena od 100 recikliranih paleta koje se lako sklapaju, a čija spoljašnjost je prevučena ceradama radi zaštite od kiše i snega.

Ona može lako da se menja dodavanjem šuta, kamena, zemlje, gipsa ili betona kada se steknu uslovi i finansije. Koncept je osvojio razna priznanja, a danas je posebno interesantan zbog održivosti i mogućnosti da i oni pojedinci koji žive na rubu siromaštva za male pare izgrade dom, koji kasnije mogu da urede lokalnim prirodnim materijalima.

(Ilustracija I-Beam Desingn/Profimedia)

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar