MEĐU IZMEĐU

SEKS UZROK RAKA GRLA!

616 pregleda
Shutterstock

U poslednje dve decenije na Zapadu je došlo do rapidnog porasta raka grla da su to neki prozvali epidemijom. Z pitanju jeporast broja slučajeva kancera orofaringeusa (područje krajnika i stražnjeg dela grla) kojem je najčešći uzročnik humani papilomavirus (HPV), ujedno i glavni uzročnik raka grlića materice.

HPV se prenosi polnim putem. Za rak orofaringeusa glavni činilac rizika jeste oralni seks i menjanje seksualnih partnera. Pojedinci koji su tokom života imali šest ili više partnera s kojima su praktikovali oralni seks imaju 8,5 puta veću šansu da će oboleti nego oni koji ne prakticiraju oralni seks, upozorava lekar Hisham Mehanna sa britanskog Univerziteta Birmingem. On navodi da se oralni seks često praktikuje u nekim zemljama. Prema studiji koju je sproveo u Ujedinjenom Kraljevstvu, na gotovo 1.000 ljudi koji su imali operaciju tonzilektomije iz razloga koji nisu povezani s rakom, 80 posto odraslih izjavilo je da je imalo oralni seks.

Na sreću, samo mali broj onih koji praktikuju ovu vrstu polnog odnosa dobije rak orofaringeusa. Mada se većina seksualno aktivnih u životu privremeno zarazi HPV-om, mali broj zaraženih ne može se rešiti infekcije, verovatno zbog oslabljenog imunog sistema. Kod njih se virus može kontinuirano umnožavati, vremenom integrisati u DNK i uzrokovati nastanak kancerogenih ćelija. U mnogim zemljama se sprovodi cepljenje mladih devojaka da bi se sprečila pojava raka grlića materice. Postoji sve više dokaza, iako još nedirektnih, da bi vakcina mogla biti delotvorna u prevenciji infekcije HPV-om u usnoj šupljini.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar