Bez kategorije

SEKSUALNI ŽIVOT ŽIRAFE

560 pregleda
Shutterstock

Poput mnogih parnoprstaša, mužjaci žirafa moraju analizirati mokraću ženke kako bi otkrili je li spremna za trudnoću. Nažalost, životinjama visokim nekoliko metara nije baš lako ponjušiti urin na tlu. Stoga moraju na neki način nagovoriti ženke da se pomokre pred njima da bi uhvatili mlaz u vazduhu.

Moraju gurnuti ženku, nagovoriti je da sarađuje. Ako mužjak to ne uspe, znaće da za njih nema budućnosti”, rekla je veterinarka Lajnet Hart sa Kalifornijskog univertiteta u Dejvisu. Lajnet i Bendžamin Hart su posmatrali ove društvene životinje dok su se okupljale u određenim područjima u Nacionalnom parku Etoša u Namibiji. U 102 navrata su zabeležili pokušaje mužjaka da istraže da li je ženka spremna na parenje.Visoki mužjak je u tim prilikama njuškao ili tapkao po stražnjici nešto manju ženku. U nekim slučajevima je samo bio u njenoj blizini jer ženke koje žele da se pare znaju pričekati da dođe budući otac da bi se pomokrile.

Kada mužjak popije malo ženkine mokraće, ispljuje mlaz i načini određenu grimasu da bi urin prošao kroz specifičan otvor na vrhu usta u vomeronazalni organ pomoću kojeg može da detektuje feromone, piše Science Alert. Naučnici su, takođe, primetili da žirafe prilikom udvaranja znaju da reže. Nekada se smatralo da su ove životinje tihe, no kasnije je otkriveno da kašlju, zvižde, gunđaju, čak i noću jezivo pevuše jedna drugoj.Istraživanje pod nazivom  Flehmen, Osteophagia, and Other Behaviors of Giraffes (Giraffa giraffa angolensis): Vomeronasal Organ Adaptationobjavljeno je u časopisu Amimals.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar