МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЕНКА НАШЕ ЦРНЕ РУПЕ

Илустрација

Илустрација

У језгру наше галаксије налази се супермасивна црна рупа масе од четири милиона сунаца. Окружена је ужареним диском узавреле материје и обично је заклоњена омотачем гаса, прашине и звезда у орбити. Али научници широм света који су део глобалне телескопске мреже познате као Event Horizon Telescope (EHT) коначно су завирили право у срце галаксије и открили прву икада слику силуете ове црне рупе. Запажања, снимљена 2017. године, описана су у низу научних радова објављених у Astrophysical Journal Letters.

Црна рупа Млечног пута се зове Стрелац А* и налази се близу границе сазвежђа Стрелца и Шкорпије. Фотографију је направило осам синхронизованих радио-телескопа широм света. Описујући слику из Европске јужне опсерваторије (ESO) навели су да иако не можемо да видимо саму црну рупу, јер је потпуно тамна, ужарени гас око ње открива о чему се ради: то је тамно централно подручје – названо сенка – окружено светлом прстенастом структуром.

Угао из кога је фотографија настала хвата светлост савијену моћном гравитацијом црне рупе, која је четири милиона пута масивнија од нашег Сунца. Процењује се да је црна рупа удаљена око 27.000 светлосних година од Земље. (Илустрација Event Horizon Telescope/Zuma press/Profimedia)

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар