MEĐU IZMEĐU

SHIZOFRENI NEURONI

276 pregleda

Naučnici su nakon snimanja detalja moždanih ćelija otkrili da ljudi koji boluju od shizofrenije imaju jedinstvene razlike u debljini i zakrivljenosti neurona, što bi možda moglo objasniti i neke od njihovih simptoma. Treba napomenuti da se radi o analizi malog broja uzoraka i da su potrebna daljnja istraživanja ako se želi utvrditi utiču li i kako strukture živčanih stanica na nečije neurološko stanje, piše ScienceAlert.


Trodimenzionalni snim
ak neurona pacijenta sa shizofrenijom
(Argonne National Laboratory/Wikipedia)

Stručnjaci sa Univerziteta Tokai u Japanu koristili su dve različite tehnologije rendgenskog mikroskopskog snimanja, jednu pomoću uređaja koji se nalaze u Institutu SPring-8 u Japanu, a drugu pomoću onog koji se nalazi u američkom institutu Advanced Photon Source (APS). Nakon dugog procesa snimanja, uspjeli su viđeti izuzetno sitne detalje.Analizirali su uzorke moždanog tkiva četiri umrle osobe s dijagnozom shizofrenije i četiri bez tog oboljenja. Otkrili su da su, statistički gledano, debljina i zakrivljenost ćelija koje se protežu iz tela neurona (aksona) značajno razlikuju između kod onih sa shizofrenijom i kod onih bez nje. Naime, aksoni kod obolelih izgledaju više vijugavo.Akson predstavlja produžetak nervne ćelije, a funkcija mu je da šalje formirani signal do sledećeg neurona (slika dole).

Te bi varijacije, smatraju naučnici, mogle uticati na to kako neuroni prenose poruke po svojoj dužini i objasniti neke karakteristike shizofrenog poremećaja koji zna uzrokovati halucinacije, otežanu motoriku i iskrivljenu percepciju sveta.No da bi se ta veza potvrdila, potrebni su precizniji uređaji.Da bismo snimili sinaptičke veze, potrebne su nam rezolucije veće od 10 nanometara, što je sveti gral za mapiranje neurona. No, možda ćemo to ostvariti s budućom nadogradnjom APS-a”, rekao je fizičar Vinsent De Andrade iz Argonne National Laboratory. Istraživanje nazvanoStructural diverseness of neurons between brain areas and between casesobjavljeno je u časopisu Translational Psychiatry.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar