MEĐU IZMEĐU

SIBIRSKA DNK TAJNA

221 pregleda
Profimedia

Proučavajući više ostataka neandertalaca pronađenih u blizini pećina Čagirska i Okladnikov u Sibiru, međunarodni tim istraživača stekao je nove uvide u društvenu strukturu ovih davno izumrlih arhaičnih ljudi.

Proučavanje DNK iz kostiju grupe neandertalaca dalo je informacije o porodičnoj strukturi i genetskoj raznolikosti zajednice.Nova studija ukazuje da su neandertalci formirali male, tesno povezane zajednice u koje su žene možda putovale kako bi se uselile kod svojih partnera.Istraživanje je ponudilo retku sliku neandertalske porodice – oca i njegovu ćerku maloletnicu koji su živeli zajedno u Sibiru pre više od 50.000 godina.

Istraživači su izvukli DNK iz sitnih fragmenata kostiju pronađenih u dve ruske pećine. U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature, koristili su genetske podatke kako bi mapirali odnose između 13 različitih neandertalaca. „Kada radim na jednoj ili dve kosti, lako da zaboravim da su to zapravo ljudi sa svojim životima i pričama. Otkrivanje kako su međusobno povezani zaista ih čini mnogo ljudskijim”, rekao je autor studije Bence Viola, antropolog sa Univerziteta u Torontu. Naši drevni rođaci, neandertalci, živeli su širom Evrope i Azije stotinama hiljada godina. Izumrli su pre oko 40.000 godina, ubrzo nakon što je naša vrsta, Homo sapiens, stigla u Evropu iz Afrike. Naučnici su tek nedavno mogli da kopaju po DNK ovih ranih ljudi.

Od tada su sekvencirali 18 neandertalskih genoma, rekao je glavni autor Loric Skov, genetičar iz Instituta Maks Plank za evolucionu antropologiju. Ali retko se mogu pronaći kosti više neandertalaca iz istog vremena i mesta, zbog čega je ovo otkrića posebno.„Ako je ikada postojala šansa da se pronađe zajednica neandertalaca, to je ovo”, objasnio je Skov.Pećine, koje se nalaze u udaljenim podnožjima iznad doline reke, bile su bogat izvor materijala od kamenih oruđa do fosilnih fragmenata. Istraživači misle da su neandertalcima mogle poslužiti kao kratkotrajna stanica za lov.

Arheolozi su pronašli ostatke najmanje desetak različitih neandertalaca. Oni obično dolaze u malim komadićima – „kost prsta ovde, zub tamo”– ali su dovoljni da naučnici izvuku vredne detalje DNK. Uspeli su da identifikuju nekoliko rođaka u grupi. Uz oca i ćerku, tu je bio još par rođaka — možda dečak i njegova tetka, ili par rođaka.Sve u svemu, analiza je otkrila da svi u grupi imaju mnogo zajedničkog DNK. To sugeriše da su bar na ovim prostorima neandertalci živeli u veoma malim zajednicama, od 10 do 20 jedinki.

Ali nisu svi u ovim grupama ostali u mestu, navodi se u studiji, a prenosi AP.Istraživači su pogledali druge genetske tragove iz mitohondrijalne DNK, koja se prenosi sa majčine strane, i Y hromozoma, koji se prenosi sa očeve strane.Ženska strana je pokazala više genetskih razlika nego muška strana – što znači da su se žene možda više kretale. Moguće je da bi žena neandertalca, kada bi pronašla partnera, napustila dom da živi sa njegovom porodicom.

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar