MEĐU IZMEĐU

ŠIMPANZE LEČE RANE

211 pregleda
Shutterstock

Prvi put uočeno da šimpanze jedne drugima na ozlede stavljaju lek”.

Do sada nije zabeleženo da jedna životinja primenjuje lek na ranama druge, što može biti pokazatelj razvoja empatijskih sklonosti. Stručnjaci su u više navrata primetili ovakvu vrstu ponašanja u zajednici od oko 45 šimpanzi u Nacionalnom parku Loango u Gabonu. Bilo je poznato da se medvedi, slonovi, čak i pčele znaju ponekad sami lečiti protiv parazita ili nekih drugih oboljenja.

„Odranije je poznato da neke životinje znaju da koriste delove biljaka ili nekih drugih tvari da bi same sebe izlečile od patogena ili parazita. To smo primetili kod više vrsta ,uključujući insekte, gmizavce, ptice i sisare”, rekla je kognitivna biološkinja Simon Pika Pika sa Univerziteta Osnabrik u Nemačkoj.Naša dva najbliža živa rođaka, šimpanze i bonobo majmuni, na primer, gutaju lišće biljaka sa antiparazitskim svojstvima i žvaću gorko lišće koje ima hemijska svojstva koja ubijaju crevne parazite. Ali ovo je prvi zabeleženi slučaj da su životinje nanosile drugu životinjsku tvar, insekte, na otvorene rane.

Volonterka Alesandra Maskaro je 2019. posmatrala interakciju između majke šimpanze Suzi i njenog sina Sija, koji je imao ozleđeno stopalo, a ona je, čini se, pokušala da ga leči.Primietila sam da je na ranu stavila nešto što je imala u ustima. Kasnije te večeri ponovo sam pogledala svoje videosnimke i videla da je Suzi prvo nešto uzela i stavila u usta, a zatim nanela na otvorenu ranu na Sijevom stopalu”, a prenosi volonterkine reči CNN.

Stručnjaci su sledeće godine pomno posmatrali i snimali sve ozleđene šimpanze i zabilježili da je više njih stavljalo insekte na vlastite rane. Zatim su uočili da znaju to isto da primene i na drugima.Odrasli mužjak, Litlgrej, imao je duboku otvorenu ranu na potkolenici, a Kerol, odrasla ženka, koja ga je negovala, iznenada je uhvatila insekta”, rekla je studentkinja Lara Seutern koja je radila na projektu. „Najveći utisak ostavilo je to što mu je ona dala, a on naneo na ranu; zatim su Kerol i dve druge odrasle šimpanze dodirnule ranu i pomicale insekta po njoj. Činilo se da su tri šimpanze izvodile ovo isključivo na dobrobit njihovog člana grupe.

Istraživački tim je od novembra 2019. do februara 2021. zabeležio 76 slučajeva da šimpanze stavljaju insekte na svoje i tuđe rane.Moguće je da insekti koje koriste imaju antiseptička ili protivupalna svojstva i da ih koriste da bi umanjili bol od ozleda i pospešili zaceljivanje. No, ne može se isključiti ni da se radi o placebu. Istraživanje s nazivom Application of insects to wounds of self and others by chimpanzees in the wildobjavljeno je u časopisu Current Biology.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar