MEĐU IZMEĐU

SINUSI MUČE MOZAK

632 pregleda

Hronični rinosinusitis, koji uz ostale simptome uzrokuje čestu pojavu začepljenog nosa i glavobolju, pogađa 11 posto ljudi u SAD, a novo istraživanje otkrilo je vezu između tog oboljenja i promena u moždanoj aktivnosti.

Hronični rinosinuitis (Chronic Rhinosinusitis) je bolest sinonazalne sluznice koju karakterišu začepljenost nosa, pojačana sekrecija, pritisak ili bol u sinusima i poremećaj oseta mirisa. Ako simptomi postoje više od tri meseca u godini, nazivaju se hronični. Naučnici koji su sproveli istraživanje nadaju se da će veza između ove bolesti i promena u moždanoj aktivnosti pomoći da se objasne neki drugi česti učinci trajne upale, poput problema s koncentracijom, sa epizodama depresije, sa nesanicom ili vrtoglavicom.

„Ovo je prvo istraživanje koje hroničnu upalu sinusa povezuje s neurobiološkim promenama”, kazao je otolaringolog Aria Jafari sa Univerziteta Vašington.Prethodne studije pokazale su da pacijenti koji imaju sinusitis često potraže lekarsku pomoć ne zato što im curi nos ili osećaju bolove u sinusima, nego zato što to oboljenje otežava interakciju sa svetom. Naime, često ne mogu biti produktivni, teško se koncentrišu, loše spavaju, a sve to u velikoj meri utiče na kvalitet života.

Stručnjaci su analizirali razne podatke, uključujući iz magnetske rezonance, 22 ispitanika sa hroničnim rinosinusitisom i 22 kontrolna koji nemaju upale sinusa.Kod onih s bolešću uočili su nižu funkcionalnu povezanost u frontoparijetalnoj mreži (koristi se za pažnju i rešavanje problema), veću funkcionalnu povezanost u zadatom načinu rada i manju funkcionalnu povezanost u glavnoj osetnoj mreži (koja upravlja spoljnim nadražajima, komunikacijom i socijalnim ponašanjem). Razlike su bile očitije kod ispitanika s težim oblikom rinosinusitisa.

S druge strane, kod 22 s hroničnim rinosinusitisom nisu zabeleženi uočljivi znaci pada kognitivnih sposobnosti prilikom testiranja. S obzirom na to da su oni imali između 22 i 35 godina, naučnici pretpostavljaju da bi do ovakve vrste pada moglo doći kasnije u životu.Pojedinci s upalom sinusa mogu imati subjektivni utisakopadanja pažnje, poteškoće s fokusiranjem ili poremećaj spavanja; što može biti povezano sa suptilnim promenama u načinu komunikacije između moždanih područja koje kontrolišu ove funkcije”, objasnila je otolaringološkinja Kristina Simonjan sa Universiteta Harvard.

Lečenje rinosinusitisa potraje godinama. Operacija može pomoći, nije garancija da se simptomi bolesti neće vratiti. Mada ovo istraživanje ne pokazuje da hronična upala sinusa neposredno uzrokuje promene u moždanoj aktivnosti, povezanost je dovoljno jaka da je učini vrednom daljeg proučavanja. Buduće studije mogle bi, primerice, izučavati u kojoj se meri naša moždana aktivnost promienila nakon lečenja hroničnog rinosinusitisa, piše Science Alert.Istraživanje pod imenom Association of Sinonasal Inflammation With Functional Brain Connectivityobjavljeno je u časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar