МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СИРЋЕ ЗА БОЉЕ ПАМЋЕЊЕ

Прави се од боровнице (Википедија)

Прави се од боровнице (Википедија)

Иако су потребна даља тестирања, истраживачи верују да би оцат од боровнице могао бити корисно у спречавању амнезије и менталног пропадања повезаног са старењем.

Деменција погађа милионе људи широм света, лишавајући их могућности да размишљају, сећају се и живе нормалним животом. Тражећи нове начине борбе против „менталног гашењаˮ, научници су открили да сирће од боровнице може да обнови интелектуалне функције мишева.

Нове студије показују да мозак људи са Алцхајмеровом болести, најчешћим обликом деменције, има ниже нивое ацетилхолина и одговарајућих рецептора. Истраживања су такође показала да блокирање рецептора за ацетилхолин омета учење и памћење.

За потребе експеримента, истраживачи
су код мишева изазвали амнезију, а потом
су им дали сирће од боровнице.

Развијени су лекови који спречавају разградњу ацетилхолина, али они често немају дуготрајно дејство и могу бити токсични за јетру. Природни екстракти представљају безбеднији избор и неке студије на животињама показују да могу побољшати сазнајне процесе. Даље, ферментација може да поспеши биоактивност неких природних састојака.

Група научника је желела да провери да ли сирће од боровница, које се налази у саставу великог броја активних једињења, може да помогне у спречавању „менталног гашењаˮ. За потребе експеримента, истраживачи су код мишева изазвали амнезију, а потом им дали сирће од боровнице. Бројање молекула у њиховим мозговима показало је да сирће успорава нестајање ацетилхолина и повећава нивое протеина који су повезани са одржавањем и стварањем здравих неурона.

Да би испитали како третман утиче на размишљање, истраживачи су анализирали понашање животиња у лавиринтима. У „тесту избегавања” мишеви су добијали ниски струјни удар у једној од две просторије. Лечени глодари су показали напредак у оба теста, што наводи на закључак да је сирће допринело побољшању кратког памћења.

Иако су потребна даља тестирања, истраживачи верују да би сирће од боровнице могло бити корисно у спречавању амнезије и менталног пропадања повезаног са старењем.

(Бојан Главонић, РТС) 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар