PANDORINA KUTIJA

SIVA MRENA OKIDA SMRT

229 pregleda
EPA

Otkriveno da je katarakta ili zamućenje očnogsočiva povezana s većom smrtnošću od srčanih bolesti!

Katarakta ili siva mrena, urođeno ili degenerativno zamućenje očnog sočiva, koje se često razvija s godinama, može se povezati s povećanim rizikom nastanka smrtnog ishoda od srčanih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.Glavni simptom katarakte je postupno, bezbolno zamućenje vida. Dijagnoza se postavlja oftalmoskopijom i pretragom uskom procepnom svetiljkom. Leči se hirurškim odstranjenjem i umetanjem leće.

Stručnjaci ističu da novo otkriće ne znači da katarakta uzrokuje srčane probleme i da svrha studije nije bila dokazati uzrok i posledicu, prenosi portal HealthDay News.Različita zdravstvena stanja, poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa ili pušenja povezuju se s češćim razvojem katarakte, a iste su bolesti povezane s vaskularnom smrtnošću, što može objasniti taj međuodnos”, rekao je dr. Metju Gorski, oftalmolog u njujorškoj bolnici Nortvel helt. On veruje da bi pojava katarakte mogla ukazivati na neka druga zdravstvena stanja.

Nakon što su uzeli u obzir niz zdravstvenih i socioekonomskih činiladža, naučnici su otkrili da je rizik od smrti od bilo kojeg uzroka bio za 13 postotaka veći, a rizik od smrti od srčanih bolesti 36 procenata veći kod osoba koje su operisale kataraktu.

„Pacijenti bi rezultate ove studije trebalo da iskoriste kao podsetnik na važnost redovnih pregleda očiju kod svog oftalmologa, posebno kada se radi o starijim ljudima ili onima koji već imaju određene zdravstvene probleme”, rekao je Gorski koji nije učestvovao u studiji.

Istraživanje je sprovedeno u Australiji, a vodio ga je dr Minguang He iz Centra za istraživanje zdravlja očiju na Univerzitetu u Melburnu.Njegov je tim analizirao podatke prikupljene od 1999. do 2008. na gotovo 15.000 američkih pacijenata u dobu od 40 i više godina. Više od 2.000 ili 9,6 posto je kazalo da su bili podvrgnuti operaciji katarakte.Tokom prosečnog praćenja stanja učesnika u istraživanju, koje je trajalo gotovo 11 godina, umrlo ih je oko 4.000 ili 19 odsto.

Nakon što su uzeli u obzir niz zdravstvenih i socioekonomskih činiladža, naučnici su otkrili da je rizik od smrti od bilo kojeg uzroka bio za 13 postotaka veći, a rizik od smrti od srčanih bolesti 36 procenata veći kod osoba koje su operisale kataraktu.Oksidativni stres (neravnoteža u prirodnim oksidacionim procesima koji utiču na ćelije) i depresija mogu biti uobičajeni činioci koji utiču na razvoj katarakte i istovremeno povećati rizik od smrti osoba sa srčanim bolestima, pokazala je studija.Istovremeno je studijom ustanovljenapovezanost samoprijavljene operacije katarakte” i povećanog rizika od smrtnog ishoda od bilo kojeg uzroka – posebno od uzroka povezanih sa srčanim problemima, rekli su autori.

Dr Mark Fromer je oftalmolog u bolnici Lenoks hil u Njujorku. Pošto je proučio rezultate studije, rekao je da nije nikakvo iznenađenje očekivati da pacijenti s kataraktom imaju i ostale pridružene bolesti jer je većina pacijenata s kataraktom starije životne dobi”. On je zapazio i da se hirurško odstranjenje katarakte danas obavlja u ranijoj pacijentovoj dobi nego što je to bilo pre nekoliko decenija.Takva praksa je rezultirala činjenicom da pacijenti nakon operacije žive duže nego što je uočeno pre samo nekoliko desetleća. Bolji vid nakon operacije rezultira boljim kvalitetom življenja i može sprečiti nesreće koje mogu dovesti do smrti i ozleda zbog slabog vida.”

Studija je objavljena 25. oktobra u naučnom časopisu British Journal of Ophthalmology.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar