MEĐU IZMEĐU

ŠKOLJKE SE SKUVALE U MORU

369 pregleda

Desetine hiljada školjki, morskih zvezda i puževa doslovno su skuvalo za vreme rekordnih vrućinau Kanadi, piše Business Insider. Kris Harli, morski biolog sa Univerziteta Britanska Kolumbija, kaže da je osetio je smrad na plaži Kitsilano u Vankuveru. Za kanadski CBC rekao je da je bio zapanjen onim što je pronašao. Britansku Kolumbiju pogodile su rekordno visoke temperature, a najviša je izmerena 29. juna –49,6 Celzijusovih stepeni.

Nije jasno kada su školjke uginule. Harli smatra da većina stradalih vrsta može podneti temperature do 30 Celzijusovih stepeni. Stradanje ovih životinja privremeno će uticati na kvalitet vode na tom području. Naime, neke školjke filtriraju more. On je, takođe, izjavio da bi više od milijardu malih obalskih životinja koje žive uz pogođenu obalu Sališkoga mora, inače rubnog mora Tihog okeana, moglo umreti.

Temperature u Kanadi bile su toliko ekstremne da su šumski požari stvorili pirokumulunimbuse, oblake koji mogu generisati tornada i munje i tako uzrokovati požare. Ovo nije prvi put da je toplotni talas izazvao ovakvo uginuće. U Bodedža Hedu, zalivu na kalifornijskoj obali, 2019. izazvao je najveći pomor dagnji ikad.

 

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar