MEĐU IZMEĐU

SKORO DOTAKLA SUNCE

278 pregleda

Najbrža svemirska letelica u istriji povijesti je gotovo dotakla Sunce. Sonda „parker, koju je NASA lansirala 2018. godine, postavila je odjednom dva rekorda – najviše se približila našoj zvezdi i pritom postigla najveću brzinu za svemirsku letelicu. Naime, 29. aprila je skoro okrznula Sunce, jer je prošla na nešto više od 10 miliona kilometara od njegove površine. Kada je bila najbliže, jurila je brzinom od oko 150 kilometara u sekundi u odnosu na Sunce, brže od bilo koje svemirske letelice do sada.

Da bismo shvatili o kakvoj se brzini radi, treba napomenuti da je to oko 0,05 posto brzine svetlosti i da bi nekome ko juri tom brzinom trebalo oko 4,5 sekundi da napravi krug oko Zemlje ili 40 minuta da od Zemlje dođe do Meseca.No,ova solarna sonda još nije gotova sa svojom misijom. Njen nedavni prolazak pored Sunca bio je tek osmi od planiranih 24 pre kraja misije 2025. godine. Pre svakog prolaza sonda prvo dolazi do Venere da bi putem njene gravitacije oblikovala svoju orbitu i došla što bliže Suncu.

U najbližem prolasku, trebalo bi proći na nešto manje od 7 miliona kilometara od Sunca, što je oko 6 puta bliže od sondi helios, koje su držale rekord sve dok ga sonda parker nije srušila 2018. godine, piše New Scientist.Zbog te blizine moći će se kretati velikom brzinom, a najveća bi trebalo biti oko 200 kilometara u sekundi.Sonda je dizajnirana za merenje magnetskih polja i praćenje protoka energije unutar Sunca. Njeni podaci trebalo bi pomoći stručnjacima da shvate kako naša zvezda izbacuje energetske čestice koje čine solarni vetar, a i misteriju zašto je površinski sloj topliji od unutrašnjih.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar