MEĐU IZMEĐU

SKRAĆUJU LJUDSKI ŽIVOT

270 pregleda
Unsplash/Naja Bertor Jensen

Moguće je smanjiti izloženost ftalatima i drugim štetnim hemijskim jedinjenjima koja se nalaze u plastici i plastičnim proizvodima.Sintetičke hemikalije ftalati, koji se nalaze u stotinama proizvoda koje svakodnevno koristimo, dovode se u vezu s većim rizikom od smrti, pogotovo od kardiovaskularnih bolesti, objavljeno je u studiji u časopisu Environmental Polution.

Studija je utvrdila da su visoki iznosi ftalata, koje je moguće pronaći u plastičnim proizvodima, šamponima, šminki, parfemima i dečjim igračkama, verovatno odgovorne za gotovo 100 hiljada preranih smrti osoba od 55 do 64 godine u SAD.Ova studija još je jedna u nizu onih koje proučavaju uticaj plastike na ljudsko telo i pokazuje koliko je važno za javno zdravlje, ali i privredu, da se smanji ili u potpunosti eliminiše korišćenje plastike, istakao je rukovodilac studije, profesor dr Leonardo Trasande sa Univerziteta NYU Lagone Health Healt u Njujorku.

Ftalati su poznati po tome što onemogućavaju stvaranje hormona u ljudskom telu. Ranije studije već su povezale ftalate s problemima s reproduktivnim zdravljem, ali i s peteranom gojaznošću kod dece, astmom, nevoljama sa kardiovaskularnim sistemom i rakom. Pomenuti naučnik ističe da nije moguće sa sigurnošću potvrditi da su upravo ftalati odgovorni za preranu smrt, ali su podaci veoma indikativni.Već znamo da ftalati utiču na muški polni hormon, testosteron, koji ukazuje na potencijalan razvoj kardiovaskularnih bolesti kod odraslog muškarca. Izlaganje tim hemikalijama vodi do različitih poremećaja koji mogu dovesti do smrti, kao što su preterana debljina i dijabetes, naglasio je Trasande.

On je dodao je moguće smanjiti izloženost ftalatima i drugim štetnim hemijskim jedonjenjima koja se nalaze u plastici i plastičnim proizvodima.Pre svega, što je moguće više izbegavajte plastiku. Nikad nemojte stavljati plastičnu posudu u mikrotalasnu pećnicu ili mašinu za posuđe, jer toplota deluje na površinu pa hemikalije lakše dolaze u dodir sa hranom. Takođe, pripremajući hranu kod kuće, smanjujete potrošnju procesuirane hrane i nivo hemikalija s kojima dolazite u dodir, nabraja ovaj naučni i dodaje da bi bilo dobro koristiti losione za telo i deterdžente koji nemaju dodane mirise, hranu čuvati u staklenim, keramičkim, drvenim ili posudama od nerđajućeg čelika, kupovati smrznutu a ne konzerviranu hranu, češće prati ruke i izbegavati osveživače prostora.

Sa ovom studijom ne slažu se u Američkom hemijskom veću (ACC) koje predstavlja američku plastičnu i hemijsku industriju.Većina sadržaja u nije baš tačna, izjavila je za Si-En-En Ajlin Koneli iz ACC-a.Ona je navela da je studija donela zaključke izjednačavajući sve ftalate, a da pri tome nije razdvojila različite vrste ftalata. I navodi da neki ftalati, poput DINP-a i DIDP-a imaju manju toksičnost od drugih, što se u studiji ne pominje.

Izvor Zimo

O autoru

administrator

Ostavite komentar