MEĐU IZMEĐU

SLATKOVODNI ĐOKOVIĆ

177 pregleda

Slovački biospeleolog Jozef Grego i crnogorski zoolog sa Univerziteta Crne Gore, Vladimir Pešić, otkrili su novog puža u kraškom izvoru u blizini Podgorice i odlučili da ga nazovu po Novaku Đokoviću „da bi odali priznanje njegovom nadahnjujućem entuzijazmu i energiji. Travunijana djokovici, vrsta slatkovodnog puža koju je Međunarodna unija za zaštitu prirode stavila na crvenu listu ugroženih vrsta, prvi put je otkrivena 2019. godine na izvoru u blizini Podgorice, mada i dalje nije tačno utvrđeno njegovo poreklo.

Jozef Grego i Vladimir Pešić otkrili su i opisali ovu vrstu puževa i odlučili da ga nazovu po Novaku Đokoviću, trenutno najboljem svetskom teniseru, koji je tokom svoje blisave karijera osvojio 19 gren slemova. „Da biste otkrili neke od najređih životinjskih vrsta na svetu koje naseljavaju jedinstvena podzemna staništa dinarskog krša, da biste došli do nepristupačnih pećinskih i kraških staništa, a i za naporan rad tokom obrade prikupljenog materijala, potrebna vam je Novakova energija i entuzijazam, objašnjavaju istraživači.

Travunijana djokovici ima mlečno-belu školjku u obliku izduženog konusa i prilagođen je za život u podzemnim staništima dinarskog krša. Deo je Hydrobiidae, vrlo raznolike familije malih do sitnih puževa – poznatih i kao puževi od blata – koji nastanjuju sveže ili blago slanu vodu, uključujući pećine i podzemna staništa.


Istraživači na zadatku

Ovo je prvi član roda Travunijana do sada otkriven u slivu Skadarskog jezera i jedini pronađen izvan sliva reke Trebišnjice u Hercegovini, što ukazuje na zagonetni raspon ovih puževa po dinarskim podzemnim staništima. Odakle su i kako došli, ostaje misterija.Podzemni ekosistemi, naglašavaju autori studije o Travunijana djokovici, izuzetno su ranjivi na promene u čovekovoj okolini i, budući da još nisu dovoljno istraženi, često se previde tokom napora na očuvanju prirode i biodiverziteta.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

1 komentar

Ostavite komentar