MEĐU IZMEĐU

SLEPI ĆE PROGLEDATI

221 pregleda

Nova verzija implantata retine konačno bi mogla omogućiti veštački vid slepim osobama.

Istraživanje vodi Dijego Gezi, a inovativno rešenje za implantat retine funkcionište u kombinaciji s pametnim naočarima koje sadrže kameru i mikrokompjuter, a koriste se i elektrode koje stimulištu ćelije retine. Način na koji sve ovo funkcioniše prilično je genijalan.Kamera u pametnim naočarima snima okolinu i šalje podatke ka mikrokompjuteru smeštenom u okviru naočara, a taj mikrokompjuter pretvara te podatke u svetlosne signale. Elektrode u implantatu retine potom koriste te svetlosne signale za stimulaciju retine. Osoba u konačnici vidi crno-belu verziju slike sastavljenu od tačkica svetla.

„To je kao kad gledate zvezde na noćnom nebu, naučite prepoznavati specifična sazvežđa. Slepi pacijenti bi videli nešto slično našem sistemu”, rekao je Gezi za SciTechDaily.Istraživanje je počelo 2015. godine, a tehnologija tek treba da bude testirana na ljudima jer dobijanje medicinskog odobrenja dugo traje. Međutim, naučnici su napravili program virtuelne stvarnosti koji simulira i prikazuje ono što bi pacijenti videli pomoću implantatata.Novi implantati, inače, sadrže čak 15.000 elektroda.

„Nismo bili sigurni da li će ovo biti previše ili premalo elektroda. Tek treba ustanoviti odgovarajući broj da bi reprodukovana slika bila adekvatna, odnosno da bi tačkice bile dovoljno udaljene tako da pacijenti mogu razlikovati jednu pored druge. Takođe, mora ih biti dovoljno da bi se omogućila adekvatna rezolucija slike”, dodao je Gezi.Program virtuelne stvarnosti pokazao je da je 15.000 elektroda idealan broj za stvaranje slike.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar