МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЛЕПИ ЋЕ ПРОГЛЕДАТИ

Илустрација

Нова верзија имплантата ретине коначно би могла омогућити вештачки вид слепим особама.

Истраживање води Дијего Гези, а иновативно решење за имплантат ретине функциониште у комбинацији с паметним наочарима које садрже камеру и микрокомпјутер, а користе се и електроде које стимулишту ћелије ретине. Начин на који све ово функционише прилично је генијалан. Kамера у паметним наочарима снима околину и шаље податке ка микрокомпјутеру смештеном у оквиру наочара, а тај микрокомпјутер претвара те податке у светлосне сигнале. Електроде у имплантату ретине потом користе те светлосне сигнале за стимулацију ретине. Особа у коначници види црно-белу верзију слике састављену од тачкица светла.

„То је као кад гледате звезде на ноћном небу, научите препознавати специфична сазвежђа. Слепи пацијенти би видели нешто слично нашем систему”, рекао је Гези за SciTechDaily. Истраживање је почело 2015. године, а технологија тек треба да буде тестирана на људима јер добијање медицинског одобрења дуго траје. Међутим, научници су направили програм виртуелне стварности који симулира и приказује оно што би пацијенти видели помоћу имплантатата. Нови имплантати, иначе, садрже чак 15.000 електрода.

„Нисмо били сигурни да ли ће ово бити превише или премало електрода. Тек треба установити одговарајући број да би репродукована слика била адекватна, односно да би тачкице биле довољно удаљене тако да пацијенти могу разликовати једну поред друге. Такође, мора их бити довољно да би се омогућила адекватна резолуција слике”, додао је Гези. Програм виртуелне стварности показао је да је 15.000 електрода идеалан број за стварање слике.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар