MEĐU IZMEĐU

„SLOMLJENO SRCE” BOLEST

1.104 pregleda

Sindrom „slomljenog srca” ne šteti samo ovom organu, već je zbog ekstremnog stresa, ugroženo opšte stanje zdravlja. Osobe sa ovom dijagnozom podložnije su čak, i obolevanju od raka. Postoji snažna veza između ovog sindroma i malignih bolesti, pokazuju rezultati nedavne studije kojom je obuhvaćeno više od 1.600 pacijenata iz osam evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država.

Glavni okidač je stres, napominju stručnjaci, jer izaziva brojne metaboličke ili hormonske promene u organizmu. Među onima kojima je dijagnostikovan rak bilo je više žena – čak, 88 odsto, prosečne starosti 70 godina. Ipak, rak kao posledica je zabeležen i kod mlađih žena, od kojih su one sa sindromom „slomljenog srca“ imale čak 20 puta veći rizik od obolevanja. Najčešći zabeleženi tip maligniteta je rak dojke, zatim probavnog sistema, respiratornog trakta.

Sindrom „slomljenog srca”, inače, uzrokuje iznenadni intenzivan bol u grudima i gubitak daha, što kod pacijenta stvara osećaj kao da ima srčani udar. Ovi simptomi su reakcija na nagli porast hormona stresa usled snažne emocionalne reakcije.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar